Postřehy z NG očima Dana Urbana

Postřehy z NG očima Dana Urbana

Dne 26. září jsme po delší době vyrazili na exkurzi, a sice do Národní galerie na České umění generace Národního divadla a Francouzské umění 19. stol.

Prohlídka byla rozdělena na dvě části, a to na již zmiňované české umění ve čtvrtém patře a francouzské umění ve třetím patře.

Jako první jsme začínali ve čtvrtém patře u obrazu Josefa Mánesa - Prapor Jednoty Říp v Roudnici nad Labem, spadajícího do období romantismu.  Poté následoval realismus, který má zálibu v obyčejných lidech, životě a práci. Jmenujme Soběslava Hippolyta Pinkase (Stařec a smrt, Dělníci na Montmartru), Karla Purkyně (Umělcovy děti) a Antonína Barvitia (Rumaři). Všechny směry jsme procházeli chronologicky, následoval tedy novoromantismus, luminismus, dekadence a secese.

Nejvíce snad zaujal novoromantický Šumavský prales od Julia Mařáka, kterému  se podařilo na velkém plátně během podzimních a letních měsíců až neuvěřitelně realisticky zachytit a vyjádřit typickou vlhkou a zamlženou šumavskou náladu.

Velké popularitě se těšil i Konec všech věcí - Finis, zařazený do dekadence, od Maxmiliána Pirnera, z jehož záporných poloh a lyričnosti šly hlavy kolem.

Druhá část byla neméně zajímavá, dostali jsme se k romantismu, realismu a impresionismu. Pozastavím se u tří obrazů, jež mi utkvěly v paměti.

Eugèn Delacroix a Jezdec napadený jaguárem, spadající do romantismu.  Charakteristická je dynamická kompozice a motiv hrdiny (jezdce) v nebezpečné situaci (jaguár drásající koně). Obraz zachycuje v druhém plánu aktuální politické téma.

Žena s kvítím na klobouku od Gustava Courbeta  je ukázkou velice radikálního realismu. Figuruje v něm žena s kvítím, která svým "šmejdivým" pohledem očí hraničícím s koketností odvrátila i Courbetovy největší zastánce. Obraz pochází z roku 1857, stejně jako skandální Slečny na břehu Seiny, jež jsou umístěny v pařížském Grand Palais. Pražský obraz v Národní galerii je variantou jednoho zobrazení těchto dam.

Jako jeden z mála impresionistů se Pierre-Auguste Renoir věnoval především figurální malbě. V roce 1875, rok po slavné impresionistické výstavě, namaloval obraz nazvaný Milenci. Zdali byla vyobrazená dvojice malíře a francouzské herečky mileneckým párem i ve skutečnosti, dodnes nevíme, na plátně ovšem jejich vztah vypadá velice věrohodně.

Výstava byla vskutku vyvedená a významně obohatila náš kulturní život.

                                                                                                                                                                                 Dan Urban, 5QB

Zobrazeno: 6709x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. Viktor Boháč

Absolvoval v roce 1922.

Narodil se 16. 10. 1904. V r. 1930 se oženil a měl dva syny a dceru. V r. 1936 se stal ředitelem lázní Velichovek a později ředitelem sanatoria v Dobříši.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Rusifikace Finska

17. prosince 1903

Bývalý ruský ministr financí Sergej J. Vitte uveřejnil v kodaňských novinách článek proti rusifikaci Finska.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.