Naše gymnázium a Ústav světových dějin o Napoleonu Bonapartovi (samozřejmě online)

Naše gymnázium a Ústav světových dějin o Napoleonu Bonapartovi (samozřejmě online)

V pátek 16. 4. 2021 proběhly v rámci hodin dějepisu pro sexty a 2A besedy s naší absolventkou PhDr. Marcelou Hennlichovou (dříve Šubrtovou), Ph.D., z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze o Napoleonu Bonapartovi. Od jeho smrti dnes v 17:49 hodin uplynula přesně dvě století.

Téma nejen vhodně doplnilo učivo probírané právě v tomto ročníku, tj. Velkou francouzskou revoluci a napoleonské války, ale je i aktuální – Napoleon se narodil 15. srpna 1769 na Korsice v Ajacciu a zemřel právě před 200 lety 5. května 1821 ve vyhnanství na ostrově Svatá Helena, který byl britskou kolonií (dnes je britským zámořským teritoriem).

A co na besedu říkali studenti?

  • Zjistil jsem, že obraz Napoleona na koni byl vymyšlený a že ve skutečnosti přes Alpy jel na mule.

  • Zajímavé bylo, že nepoužíval své pravé jméno Nabulion nebo že měl 8 sourozenců.

  • Zajímavé bylo povídání o původu Napoleona a jeho "prvních krocích" k moci, stručný přehled jeho základních reforem, o školství za jeho doby, …

  • Zajímavé pro mě byly i informace ohledně Napoleonova vztahu k papeži a k církvi, kdy si uvědomoval, že prostý lid ovlivňuje ve velké míře a nemůže se církve jen tak zbavit.

  • Nová pro mě byla i informace ohledně Napoleonova vzrůstu, kdy se tvrdí, že byl malý, a přitom měl kolem 170 cm.

  • Líbily se mi postřehy samotné přednášející - upozornila na chyby na Wikipedii (Napoleonava výška bývá v mnoha případech velmi zpochybňována).

  • Bylo to hezky zpracované. Nejvíce mne zaujalo vyvrácení různých mýtů o Napoleonovi.

  • Líbilo se mi, že došlo k vyvrácení některých mýtů o Napoleonovi a také jsem ocenila hezkou francouzskou výslovnost některých slov v prezentaci.

  • Dozvěděla jsem se mnoho věcí, o kterých jsem nevěděla, např. jak to bylo s Napoleonovou výškou a napoleonským komplexem. Také jsem nevěděla o Napoleonově přístupu k ženám – dost mě i překvapil.

  • Zajímavé pro mě bylo to, že pocházel z Korsiky a že nechtěl dát volební právo ženám, v té době nebyl Suezský průplav => dobývání Egypta tak neohrozilo anglickou Indii.

  • Byl proti tomu, aby měly ženy volební práva.

  • Dozvěděl jsem se, že měl těžké dětství, nechtěl dám ženám volební práva, dobývání Egypta neohrozilo anglickou Indii, protože v té době ještě nebyl Suezský průplav.

  • Napoleon se francouzsky naučil až ve Francii při studiích.

  • Přišlo mi, že paní byla hodně zapálená do tématu a určitě jí to bavilo. O Napoleonovi dostatek informací, také něco navíc, např. nebyl tak malý, i když na Wikipedii píší, že byl, ve škole ho šikanovali, za přízvuk.

  • Téma mě zaujalo. Beseda byla pěkná a poučná. Dozvěděl jsem se mnoho nových informací, které jsem předtím nevěděl.

  • Bylo vyvráceno několik mýtů o Napoleonovi (například ten nejznámější o jeho výšce), také jsem se dozvěděla jeho pravé jméno a to, že byl díky svému přízvuku zesměšňován.

  • Bylo to velmi příjemné zpestření. Paní byla příjemná a poutavě vyprávěla. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí. Zaujaly mě mylné domněnky o Bonapartovi, např. mylná domněnka o jeho výšce.

  • Beseda byla zajímavým zpestřením online výuky. Dozvěděla jsem se mnoho nových a zajímavých informací. Paní byla velice příjemná a určitě bych si to ráda někdy zopakovala.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.