Mezinárodní výstava Street Artu a Graffiti

Mezinárodní výstava Street Artu a Graffiti

Dne 11. října se třídy 5QA, 5QB a 1A zúčastnily pražské výstavy Street Artu s názvem Městem Posedlí, která se konala v Galerii hlavního města Praha - Městské knihovně.

Na začátku výstavy nás průvodkyně seznámila s dějinami Street Artu, který vznikl ve Spojených státech americkým ve městě New York. Jedná se o jakékoli umění vytvářené ve veřejných prostorech města, například na ulici. Techniky Street Artu dělíme na nálepky, graffiti (nejčastěji používané) a street instalace. Historie Street Artu začala v 60. letech, kdy se malovaly jednoduché nápisy na zdi. Dnes úroveň Street Artu pokročila na složitější podpisy, tzv. tagy. Měli jsme možnost vidět díla spousty nadaných českých umělců jako je Epos 257, jehož specialitou jsou sociálně a ekologicky motivované projekty v městském prostředí. Nejzajímavější dílo bylo ztvárněno Swoon (USA), jedinou ženou světového Street Artu, která se specializuje na realistické černobílé vystřihovánky v životní velikosti, jejichž předlohy ručně kreslí a obrazy pak lepí na zdi v ulicích. Na závěr jsme všichni měli možnost si nakreslit a navrhnout vlastní podpis. Výstava trvá do 13. 1. 2013 a její návštěvu bych vřele doporučil.
Více na http://www.mestemposedli.cz/.

Milan Kyncl, 5QB

Zobrazeno: 6450x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Josef Pýcha

Absolvoval v roce 1933.

Narodil se 23. 5. 1914 ve Strakách. Na reálce v Nymburce jej učil kreslení J. Vokálek a B. S. Urban.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Pomník Husa

5. červenec 1903

V Praze na Staroměstském náměstí byl položen základní kámen k pomníku M. Jana Husa.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.