Maturitní DeS v Národním archivu ČR

Maturitní DeS v Národním archivu ČR

Studenti dějepisného semináře v maturitním ročníku vyrazili na exkurzi do Prahy do největšího archivu v zemi, který shromažďuje a zpřístupňuje archiválie, jejichž původci jsou především centrální státní instituce, počínaje přemyslovským rodovým archivem a současnými ministerstvy konče.

V úterý 26. 11. 2019 vyrazili studenti čtvrtých ročníků, kteří navštěvují dějepisný seminář, společně s panem profesorem Soukupem do Prahy nejprve na místo "s největší koncentrací archiválií a archivářů ve střední Evropě". V archivním areálu na Chodovci (Jižní Město) jsme nejprve navštívili hlavní část Národního archivu ČR, kde nás pan archivář Roman Štér provedl moderní administrativní budovou i speciálním depozitním blokem, kde jsou dokumenty v ideálních podmínkách uchovávány pro budoucí generace. Přiblížil nám, čím se zabývá jeho 6. archivní oddělení - co jsou fondy nestátní provenience a archivní sbírky - a také, jak archivy v Českém republice vůbec fungují. Poté jsme navštívili depot (depozitář), kde jsme si prohlíželi originální osobní dokumenty prezidenta Klementa Gottwalda. Ukázali nám jeho diplomatický pas a členskou průkazku KSČ, kde byly vedeny zápisy o jeho funkci v Komunistické straně, včetně příspěvků, které straně platil. Byl zde i ručně psaný dopis Karla Kryla Erazimu Kohákovi do USA. (Kromě Národního archivu na Chodovci sídlí i Archiv Hl. města Prahy a Státní oblastní archiv Praha, pod nejž spadají i celé střední Čechy). Před odchodem jsme ještě navštívili výstavku o Václavu Havlovi v roce 1989.

Po přemístění MHD na dejvickou pobočku Národního archivu (v ulici Milady Horákové), si nás převzal pan archivář z 1. oddělení, které pečuje o soubor knih zvaných Desky zemské. Přiblížil nám, že to byly nejdůležitější dokumenty pro spory české šlechty a také jejich majetkovou an pozemkovou držbu v průběhu staletí, i co všechno se do nich zapisovalo. Také nám přečetl ukázky z knihy soudní, kde byly příklady trestních oznámení (půhon). Zjistili jsme, jak dokáže nesprávně namíchaný inkoust zničit celou knihu a vysvětlil nám, jak byly knihy Desek zemských rozlišeny pomocí obrázku a motivů na jejich hřbetech. Dále jsme pokračovali s paní archivářkou, která nám ukázala mapový depozitář, prošli jsme s ní různé pečeti, listiny, pozorovali jsme, jak přesně byly mapy znázorněny, a na závěr jsme i dostali vlastní pečeť domů jako suvenýr.

Celá exkurze byla velmi milá, přiblížili jsme si funkci archivu a práci archiváře, dostali jsme se i na místa, kam se badatelé normálně nedostanou. Možná to i někoho motivovalo k  budoucí profesi, nebo alespoň zjistil, kde se dají hledat další historické materiály. Děkujeme panu profesoru Soukupovi, že nám tuto možnost poskytl.

Za čtvrté ročníky Lída Dvořáková

(Za poskytnuté fotografie děkujeme Matěji Pillerovi ze 4A).

Zdroj: Web Národního archivu ČR

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1952.

Narodil se 11. 2. 1934 v Nymburce.  Absolvoval Pedagogickou fakultu v oboru výtvarná výchova a matematika. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smetanovy opery v Národním divadle

12. květen 1903

U příležitosti výročí úmrtí Bedřicha Smetany (†12. 5. 1884) uvedlo Národní divadlo v Praze pod taktovkou Karla Kovařovice cyklus Smetanových oper, jimiž počíná skutečná česká národní opera. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.