Historická procházka maturitního dějepisného semináře po Nymburce

Historická procházka maturitního dějepisného semináře po Nymburce

Už pár let žiju v domnění, že bydlím v nejhorším městě na světě. Asi to zní dost puberťácky, nicméně Nymburk, viděný očima, kterýma jsem se na něj po celou tu dobu dívala, nebyl uskupením domů, nálad či lidských osudů, ale pouhou šedivou mlhou, tvořící kulisu beznadějného stereotypu. Mám dojem, že když jsem ho naposledy skutečně pozorovala, ještě jsem ani neuměla mluvit.

Historická procházka maturitního dějepisného semináře s panem Fojtíkem tu mlhu alespoň na chvíli dokázala prorazit. Nepíšu to jenom proto, že se nesluší pomlouvat školní akci; myslím to vážně. Konečně mi totiž došlo, že Nymburk nebyl vždycky stejný, neměnný; ale že také zažil „zlaté staré časy“ jako Praha nebo Paříž. Dokonce tu žil i jakýsi básník (Valdemar Vyleťal), o kterém jsem nikdy nic neslyšela. Historie našeho městečka ale sahá mnohem dál; radnice stojí na náměstí už od roku 1526. V 18. století zde sídlili dragouni, v 19. století to tu Němci chtěli rozdělit na dvě části (českou a německou) a také se zde narodil první pražský primátor českého původu. Zdráhala jsem se tomu uvěřit, ale v Nymburce se nacházejí dokonce i architektonické skvosty – funkcionalistická Löwitova vila (ta se mi nelíbila), jedinečný gotický kostel z pálených cihel (který se mi po bližším přezkoumání docela líbil), také Stará rybárna, kde se údajně ukrývala Eliška Přemyslovna (o té samozřejmě dávno vím a mám ji ráda, což je nejspíš proto, že se z ní stala kavárna).

Takže ano – budu si muset přiznat, že existují i mnohem horší místa k životu, než je Nymburk.

Kristýna Kutnarová, 8OA

Autorkou fotografií je Nikola Dudlová, 8OB

Zobrazeno: 6252x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. Jan Řídký, DrSc.

Prof. Jan Řídký, DrSc. (*1951), místopředseda Akademie věd ČR, někdejší ředitel Fyzikálního ústavu AV ČR, badatel v oboru experimentální fyziky elementárních částic, maturoval na naší škole v roce 1970 ve třídě III.B.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Sjezd socialistů Ruska

30. červenec 1903

Na ilegálním druhém sjezdu Sociálně demokratické dělnické strany Ruska v Bruselu (první se konal v roce 1898) vzplanul prudký ideologický boj mezi leninovci s tzv. oportunisty (J. Martova).

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.