Exkurze za cukrem do Dobrovice

Exkurze za cukrem do Dobrovice

Dne 12. 11. 2013 se třída 3A, pod dohledem paní profesorky Hanlové a Hantonové, vydala na exkurzi do cukrovaru v Dobrovici.
Počasí nám přálo, a tak nic nebránilo se v ranních hodinách sejít na nymburském nádraží, ze kterého jsme putovali vlakem přímo do Dobrovice. Další etapou exkurze byla asi kilometrová „procházka“ po hlavní silnici z nádraží do cukrovaru, kde na nás již čekala sympatická slečna průvodkyně ve žluté reflexní vestě a mikrofonem v ruce.

Byli jsme seznámeni s celkovým zpracováním cukrové řepy a postupy při výrobě cukru. Od zasazení semínka cukrové řepy do půdy, až po balíky cukru na pultech obchodů. Prošli jsme výrobnou závodu i stálou expozicí dobrovického muzea cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství. Dostalo se nám i možnosti ochutnat právě vyrobený cukr, melasu z cukrové třtiny, rozemletou řepu v laboratoři a šťávu z cukrové řepy, odvápněnou a zbavenou kalu.

A co zajímavého jsme si z návštěvy muzea a závodu odnesli?

TTD = Thurn Taxis Dobrovice

1 kg řepy = 180 g cukru (cca 32 kostek cukru)

1 směna = 22 zaměstnanců

K meziproduktům se řadí např. melasa.

Cukr se nebalí v Dobrovici, ale je odvážen do Mělníka.

Řepné řízky vypadají jako hranolky.

Vylisované řepné řízky se používají jako krmivo v zemědělství.

Saturační kal je využíván jako vápenné hnojivo.

 

I přes špatné komunikační podmínky mezi slečnou průvodkyní a žáky naší třídy, kdy přes hluk strojů a spolužáků nebylo slyšet všechny informace a navzdory nevábnému zážitku v podobě silného zápachu zpracovávané cukrové řepy, který se s námi vlekl i cestou domů, bych celou exkurzi hodnotila jako přínosnou a pozitivní. Do vlaku jsme nastupovali obohaceni o nové informace a posilněni notnou dávkou cukru.

Barbora Henzlová, 3.A

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.

Doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D. (* 20. 10. 1979), expert v oblasti bezpečnosti a kvality potravin, botaniky, bylinářství, vedoucí Katedry kvality zemědělských produktů na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, absolvoval na našem gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Konference v Paříži

3. prosince 1903

Závěrečným zasedáním skončila mezinárodní zdravotnická konference v Paříži. Mj. přijala i společné dohody o opatřeních v boji proti moru, choleře a žluté zimnici.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.