Exkurze k Pražskému Jezulátku se sekundou A

02.05.2023
Exkurze k Pražskému Jezulátku se sekundou A

V úterý 2. května jsme se společně se sekundou A vypravili v rámci občanské výchovy na již tradiční exkurzi k Pražskému Jezulátku. Tentokráte nás čekal zbrusu nový program s názvem Influencer pod vedením zkušených lektorů, kteří nás seznámili jak s interiérem kostela a přilehlého kláštera, tak nám také nabídli možnost zamyslet se nad tím, co můžeme ve svém životě ovlivnit, čeho si vážíme a obdivujeme na ostatních lidech.

Zde pár příspěvků od samotných studentů:

Dnes 2.5.2023 se třída 2SA vydala podívat do Prahy na Pražské Jezulátko s paními profesorkami Plechlovou a Bursovou. V kostele Panny Marie Vítězné nám tři vysokoškolští studenti přednesli zajímavosti o kostele a připravili si pro nás také zábavné úkoly. Při plnění jednoho z úkolů jsme se mohli dozvědět zajímavé informace o známých historických a současných osobnostech. Také jsme si vyzkoušeli fyzické úkoly. Později jsme se setkali s mnichem Pavlem, který žije a káže v tomto kostele. Mnich Pavel nám pověděl, jak mniši žijí. Nakonec jsme se vydali do krypty, kde každý z nás řekl, koho obdivuje a z jakého důvodu. Odnesli jsme si spoustu pěkných zážitků.

Sára Smetanová

 

V úterý 2. 5. jsem se vydal se svojí třídou 2SA do Prahy s paní učitelkou Bursovou a paní učitelkou Plechlovou za účelem programu "Influencer" v Pražském Jezulátku. Nejdříve nám řekli trochu historie o kostele, následně jsme se přesunuli do jakési místnosti v klášteře, kde jsme si povídali o tématu influencerů. Poté jsme se vrátili do kostela, kde nám průvodci připravili různé informace a úkoly o influencerech dnešní doby, ale i minulosti, například o Miladě Horákové a Karlu Kovářovi (Kovy). Po tomto programu jsme se setkali s panem Pavlem Polou, kterému jsme mohli položit různé otázky. Průvodci nás potom vzali do krypty kostela, kde jsme měli za úkol říct osobu, ke které vzhlížíme a proč. Tímto náš program skončil, s
průvodci jsme se rozloučili a odjeli. Program jsme si velice užili a získali jsme spoustu znalostí jak od pana Pavla Poly, tak i o influencerech.

Filip Kraj

 

Dne 2.5. jsme navštívili kostel Panny Marie Vítězné. Nejprve jsme do Prahy dojeli vlakem a poté ke kostelu tramvají. Na místě už na nás již čekali 3 průvodci s připravenou přednáškou o historii kostela. Poté nás zavedli do místnosti, kde nám představili program Influencer. Ukázali nám též kryptu a tamní mnich nám zodpovědel naše dotazy. V programu Influencer nám představili několik současných a historických osobností, o kterých jsme se dozvědeli ponaučné informace. Poté jsme se rozdělili do skupin a každé skupině byla přidělena osobnost a úkol.

Eliška Gromešová

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Marta Balejová

Marta Balejová (*8. 5. 1953), zpěvačka a textařka, jedna z nejvýznamnějších českých šansoniérek, zabývajících se tímto specifickým hudebním žánrem, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1972 pod svým rodným příjmením Marta Fuglová.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Julius Fučík

23. únor 1903

Narodil se Julius Fučík (…8. 9. 1943 popraven), český novinář.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.