Adaptační kurz 1PB

21.09.2009

Ve dnech 21- 25 září byla třída 1PB na adaptačním kurzu v Rokytnici nad Jizerou.
Jeli jsme autobusem, na který jsme čekali před budovou gymnázia Naposledy jsme zamávali rodičům a autobus se rozjel. Cesta ubíhala jako voda v horské bystřině, protože nálada uvnitř byla skvělá. Příroda nás přivítala barevnou tváří a sluníčko se škodolibě usmívalo, jak se potíme při šplhání do kopce. Někteří vypadali jako baťoh s nožičkama drápající se k chatě. Při příchodu do chaty jsme si rozdělili pokoje.

Byly s námi paní profesorky Petříková, Trnečková a Sedlatá. Doprovod tvořili též Jakub Šichta a Tereza Dulovcová.
Odpoledne jsme většinou chodili na výlety. Navštívili jsme také sklárnu v Harrachově, odkud jsme šli zpátky na chatu. Stoupání na Čerťák jsme překonali pohodlně lanovkou a ještě jsme dostali za odměnu kávu, čaj nebo čokoládu. Také jsme navštívili Zapadlé vlastence v Pasekách nad Jizerou, ale dopadli jsme lépe – nezapadli jsme ani do bláta ani do písku ani do sněhu a mohli jsme si večer vychutnat dobrou večeři. V Rokytnici jsme také viděli sbírku kamenů a měli jsme se jít podívat na výrobu keramiky. Provázela nás však ten den smůla, protože paní keramička musela odjet. Ani v informačním centru jsme neměli štěstí, na dveřích bylo napsáno: „Z technických důvodů ZAVŘENO“.
Pět dní uběhlo jako voda a byl tu den návratu domů. Na zádech krosny, na břiše baťohy, na ústech úsměv a v hlavě krásné vzpomínky. Cesta zpátky do Nymburka byla stejně veselá, ale o půl hodiny delší. Žaludek jednoho studenta odmítal snášet houpání autobusu, a tak jsme museli dvakrát na chvíli zastavit. U školy jsme se rozprchli jako když střelí do vrabců, ale vzpomínky nám nikdo z hlavy nevymaže a ve třídě si ještě teď povídáme, jaká tam byla legrace.

Kačka Lašová, 1PB

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Bohumil Hrabal

JUDr. Bohumil Hrabal (28. 3. 1914–3. 2. 1997), rozený Bohumil František Kilian, jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století, absolvoval na nymburské reálce v roce 1934.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.