Turnaj v Liberci aneb úspěch nymburských debatérů!

Turnaj v Liberci aneb úspěch nymburských debatérů!

Nymburští debatéři začali novou soutěžní sezónu na turnaji v městě pod Ještědem. A byl to začátek, jak se patří...

Kromě ostřílených, léty a množstvím debat již prověřených členů týmu TOGO (D. Gromada, G. Horynová, J. Sladký) se turnaje zúčastnil i tým Per Elequens (V. Kučera, M. Dolečková a M. Jecha), který vloni sbíral cenné zkušenosti. A také na turnaj zavítali první z řady noviců Debatního klubu, tým ERGO (K. Horáčková, V. Urban, O. Veselý a M. Vlčková), pro které byl turnaj v Liberci první velkou zkušeností po krátkém seznamování se s debatováním. 

Na turnaji se debatovalo o tezi "ČR by měla lépe chránit oběti domácího násilí" a "ČR by měla přjmout euro co nejdříve". Během pátečního odpoledne a večera došlo k zahájení sedmnácté sezony Debatní ligy a v sobotu se již debatní maraton rozběhl nanovo. Zkušení borci týmu TOGO potvrzovali svou léty prověřenou kvalitu a nasbírané zkušenosti a během pěti sobotních a nedělních debat získali plný počet vítězství, když na turnaji v Liberci nenašli v konkurenci týmů z pražských gymnázií, OPEN GATE, Přerova, Olomouce, Liberce a dalších, ani jednoho přemožitele. Tým Per Elequens ukázal svůj potenciál, když během pěti kol byl přeargumentován pouze jedním jediným týmem, skvělý výsledek a velký příslib pro kvalifikaci do finálového turnaje.

 Pozornost si ale zaslouží začínající tým ERGO a jeho členové. Ti zaplatili v prvních debatách tradiční nováčkovskou daň z nezkušenosti, ale debatovali statečně a se ctí. Svou vytrvalost a snahu učit se i za pochodu však ale nakonec zúročili! Ve čtvrtém kole přišlo první vítězství, které osladilo sobotní debatní den! ERGO dokázalo svým výkonem předčit zkušené debatéry z tradiční debatní bašty - Gymnázia Olomouc-Hejčín, a připsali si cenné a zasloužené dílčí vavříny. V neděli pak naše nováčky i ostatní debatéry čekala nepřipravená debata (to znamená, že téma se debatéři dozvěděli těsně před začátkem debaty a museli tak tedy improvizovat a prokázat své schopnosti o to víc). Týmu bylo určeno téma "Držení střelných zbraní soukromými osobami by mělo být zakázáno" a navíc ještě role negujícího týmu. Ale naladěni večerním úspěchem prokázali členové týmu ERGO velkou chuť a snahu a dotáhli i tuto debatu proti brněnským do vítězného konce! Tedy bilance 2 výhry z pěti debat je pro zcela začínající debatéry obrovským úspěchem a příslibem do budoucna! Samozřejmě, výsledky těší, ale nejsou tím nejdůležitějším, tím je to, co studenti díky debatě získali, jaké zkušenosti nasbírali a co nového se naučili... 

A teď malý sumář úspěšného nymburského snažení (účastnilo se 16 týmů a 60 debatérů):

Mezi týmy:

1. místo: tým TOGO, 5 výher

3. místo: tým Per Elequens, 4 výhry

8. místo: tým ERGO, 2 výhry

 

Mezi jednotlivci:

1. místo: Václav Kučera

2. místo: Jakub Sladký

3. místo: Martina Dolečková

4. místo: Gabriela Horynová

5. místo: Daniel Gromada

 

 

Další turnaj čeká nymburské debatéry ve dnech 25.-27. listopadu v České Třebové.

 

Máte-li zájem vyzkoušet si, co to je debatování či se chcete zapojit, tak neváhejte! Každé úterý od 14:10 v učebně 73 či 74 se konají schůzky DK.

 

P.S.: Oficiální fotografická příloha bude v nejbližších dnech doplněna...

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Vojtěch Kerhart

Absolvoval v roce 1910.

Narodil se 4. 7. 1892 v Poděbradech. Architekt, přítel a spolupracovník Bedřicha Feuersteina.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Julius Fučík

23. únor 1903

Narodil se Julius Fučík (…8. 9. 1943 popraven), český novinář.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.