II. turnaj Debatní ligy: Takové to tehdy bylo…

II. turnaj Debatní ligy: Takové to tehdy bylo…

O víkendu 16. – 18. Listopadu 2012, tedy na výročí Sametové revoluce se uskutečnil v České Třebové druhý turnaj letošního ročníku Debatní ligy. Turnaje, který byl situován v retro-stylu, se účastnily i dva nymburské týmy. A to JMT (M. Dolečková, J. Follerová a T. Javůrková) a Disidenti (O. a V. Urbanovi, K. Kutnarová a M. Ballaty).

 

V rámci turnaje se kromě podzimní teze o boji s korupcí debatovala i tematická teze z okruhu morálních dilemat a to „Je lepší protestovat a riskovat budoucnost svých dětí, než mlčky souhlasit s diktátorským režimem“, která vedla debatéry k zamyšlení nad osudy lidí žijících v autoritativních a diktátorských režimech, jejich životu a dilematech, jež lidé musí v takových situacích řešit.

 

Jak turnaj probíhal? Nymburské týmy začaly v pátek v podvečer na tezi o nutnosti vystupňování boje s korupcí pozitivně a svou argumentací dokázaly předčít své oponenty z Ostravy a Kojetína. Druhé kolo na tutéž tezi přineslo těsné prohry – slečny z JMT narazily na lídry ligy z Gymnázia Jana Nerudy a Disidenti se statečně prali s týmem gymnázia Open Gate.

 

Do třetího kola, do debat o morálním dilematu rodičů žijících v nesvobodných režimech vstoupil tým JMT výhrou proti brněnským debatérům, když poukazoval na to, že je třeba zajistit dětem rozumnou budoucnost a neriskovat jejich osudy za každou cenu. Naopak s hodnotou svobodné budoucnosti a života ve svobodě se podařilo Disidentům proti týmu z Gymnázia Elišky Krásnohorské v Praze jasně uspět v hodnotovém sporu a tím i celé debatě. Jedním z vrcholů turnaje byla debata mezi JMT a týmem Ultimátních krysiček z gymnázia Open Gate, která svou kvalitou i přípravou splňovala i ty nejpřísnější parametry a naše studentky svým protivníkům, protřelým reprezentantům ČR na zahraničních debatních akcích typu mistrovství světa či EuroOpen, nakonec po statečném boji těsně podlehly. Disidenti pak padli v debatě o racionálnosti a efektivitě protestů proti přerovským.

 

V sobotu večer, tedy 17. listopadu, čekala všechny účastníky turnaje tematická bojovka. Na cestě za cenami musely jednotlivé týmy projít řadou stanovišť, kde na ně čekaly různé úkoly a činnosti, typické pro temnou dobu naší minulosti. Na různých stanovištích si debatéři zkoušeli své znalosti o komunistickém režimu, modelovali šachy z chleba, poslechli si „hity“ dané doby, například internacionálu, procházeli kádrovými komisemi, zkoušeli střežit hranice republiky a podnikali řadu dalších činností. Za své snahy získávali dobové peníze, které pak mohli směnit za bony a následně nakupovat v modelovém „tuzexu“ či dobovém obchodě, kde toho však moc ke koupení nebylo a tvořily se značné fronty. Debatéři si tak prošli dobu, kterou nezažili, poznali řadu absurdit tehdejšího systému, ale hlavně se dobře pobavili při hře.

 

V neděli pak všechny čekalo již poslední kolo debat na nepřipravené teze. Disidenti v debatě o tom, zda by měli být ze škol vylučováni studenti, kteří podvádí při testech, uspěli se svým negativním postojem a holky z JMT v debatě proti Gymnáziu Budějovická osvědčily své schopnosti na stejnou tezi i stranu a dovršily tak relativně úspěšný víkend.

 

Co do týmového hodnocení turnaje, kterého se zúčastnilo 26 týmů a celkově zvítězil tým Ultimátních krysiček z Gymnázia Open Gate před debatéry z PORGu a Gymnázia Jana Nerudy, se nymburské týmy se shodnou bilancí tří výher umístily na 7. a 8. místě.

 

V rámci soutěže jednotlivců, které se účastnilo 85 debatérů, se na pátém místě s minimální ztrátou umístila Martina Dolečková. Těsně za ní šestá skončila Kristýna Kutnarová a za zmínku stojí i 14. místo Terezy Javůrkové z kvarty A.

 

P.S.: Fotodokumentace bude postupně doplněna.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1951.

Narodil se 7. 9. 1932 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Bezdrátová telegrafie

27. květen 1903

AEG a Siemens založily Společnost pro bezdrátovou telegrafii.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.