Pamětihodný Nymburk

Pamětihodný Nymburk

Druhý turnaj XIX. ročníku Debatní ligy se tentokrát konal o víkendu 22. – 24. listopadu na Gymnáziu v Nymburce! A turnaj to byl opravdu pamětihodný – nejen že se do Nymburka sjelo více než 100 debatérů, kteří v české větvi soutěže vytvořili třicet jedna týmů a v anglické týmy čtyři se svými doprovody (a k tomu třicítka rozhodčích), ale pamětihodným byl i díky úspěchu nymburských debatérů.

 

Za Gymnázium Nymburk na turnaji soutěžilo deset debatérů: Tereza Javůrková, Jana Follerová a Matěj Ballaty tradičně vytvořili tým JMT. Účastníci červnového velkého finále Debatní ligy v Senátu ČR Ondřej Urban a Martin Turek, které na tomto turnaji doplnil novic Pavel Souček, debatovali za Disidenty, a poslední, také nově vytvořený tým - Loud and Clear - vytvořili Tereza Müllerová, Kateřina Čermáková a Lukáš Ballaty, kterým pomáhala taktéž účastnice finále Kristýna Kutnarová.

 

Již první kolo, které se odehrálo v pátek večer na tezi „Minimální mzda by měla být zrušena“, přineslo první výhry. Všechny nymburské týmy v tomto kole v roli negativních týmů s tezí nesouhlasily a vyvracely tak afirmativní linie o vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost, ekonomickém růstu státu nebo demotivující úloze minimální mzdy. Tým JMT dokázal vyvrátit argumentační linii debatního týmu z Opavy, a také tým Loud and Clear svou první turnajovou negaci zvládl a připsal si první výhru proti taktéž začínajícímu týmu z pražského gymnázia PORG. Tým Disidenti svou debatu proti pražskému gymnáziu Postupická bohužel nepřesvědčivě prohrál.

 

I v sobotu ráno se debatovala teze o minimální mzdě a tentokrát si všichni nymburští vyzkoušeli afirmativní roli. Disidentům i JMT se podařilo přesvědčivě vyhrát, Loud and Clear bohužel prohráli se zkušenějším týmem z Hradce Králové. Ve třetím kole, konaném taktéž v sobotu dopoledne, se debatovala plánová teze o vyrovnání výše platů mužů a žen. Debatéři museli představit propracované plány, kterými řešily problémy a příčiny rozdílných výší platů mužů a žen. A šlo jim to více než dobře. I když tým Loud and Clear prohrál debatu proti týmu z gymnázia Open Gate, jehož členové pravidelně reprezentují Českou republiku na mezinárodních debatních akcích, týmy JMT a Disidenti své afirmativní linie dokázaly své linie obhájit. Odpolední kolo bylo o improvizaci a nepřipravených debatách. Debatéři se tedy znění teze a stranu, kterou budou hájit, dozvěděli hodinu před začátkem debaty a během této hodiny bez možnosti použití internetu nebo jiných zdrojů museli vymyslet své argumentační linie. Toto kolo prokázalo, že nepřipravené debaty nymburským svědčí a zvládají je. Všechny týmy byly negace na tezi „Na školách by měly být znovu zavedeny fyzické tresty“ a všechny týmy také tuto debatu dokázaly vyhrát.

 

Celou sobotu večer zakončila „Pamětihodná bojovka“, které se nymburští debatéři účastnili jako organizátoři, když na různých stanovištích zadávali často netradiční a zajímavé úkoly týkající se např. znaků českých měst nebo české historie a dohlíželi na jejich plnění a hodnotili je.

 

V posledním kole v neděli dopoledne se opět debatovalo vyrovnání mezd. Tým Loud and Clear si dokázal obhájit svůj plán. Bohužel Disidenti podlehli přerovskému týmu Škodná. Již od sobotního odpoledne bylo jasné, že díky všem dosud vyhraným debatám má JMT šanci na celkové vítězství, k tomu mu ovšem chyběla ještě jedna výhra proti týmu Hladnov z ostravského gymnázia Matiční. JMT ale tuto debato zvládlo, když své vyvracení postavilo na tvrzení, že afirmativní opatření nedokáže vyřešit předsudky vůči ženám a o hodinu a půl později tak mohlo slavit první místo na turnaji.

 

Zbylé týmy se ale také neumístily vůbec špatně – Disidenti skončili na sedmém místě a Loud and Clear na devátém z jednatřiceti zúčastněných.

 

Také v individuální soutěži řečníků měl Nymburk své zastoupení – v konkurenci více než sta debatérů skončila patnáctá Tereza Javůrková, desátý Matěj Ballaty a Kristýna Kutnarová tuto soutěž dokonce vyhrála - spolu s Margaretou Chlubnovou z PORG obdržela od rozhodčích stejné bodové ohodnocení.

 

Na závěr bychom rádi poděkovali zejména Gymnáziu Nymburk za hostitelství turnaje a panu řediteli i jeho zástupcům za aktivní pomoc a umožnění realizace turnaje. Budova Gymnázia byla během víkendu doslova plná debatérů. Organizační tým, který tvořili absolventi Gymnázia Gabriela Horynová a Jan Knytl, tak pomohl Asociaci debatních klubů uspořádat největší debatní turnaj za poslední roky a doufáme, že se do Nymburka debatní turnaje budou opět pravidelně vracet.

 

Pokud máte zájem o podrobné výsledky turnaje, najdete je zde.

 

Schůzky debatního klubu pod vedením Martiny Dolečkové a Jana Knytla se konají každé úterý od 14:10 v učebně č. 74.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 21. 9. 1929. Státní reálné gymnázium v Nymburce navštěvoval v letech 1940 až 1948. Jisté literární sklony projevoval již na gymnáziu – vydal třídní časopis TERMIT.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel Eduard Weyr

23. červenec 1903

Zemřel Eduard Weyr (*21. 6. 1852), český matematik.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.