Klub moderní historie připomněl zmizelé sousedy

Klub moderní historie připomněl zmizelé sousedy

Stolpersteine, neboli kameny  zmizelých, doslova “kameny, o které je potřeba klopýtnout”. Jsou to dlažební kostky s mosazným povrchem, které připomínají oběti holocaustu a nacistické perzekuce během druhé světové války. V neděli 13. října proběhlo v Nymburce slavnostní odhalení šesti nových Stolpersteinů. K instalaci nových kamenů v nymburských ulicích výrazně přispěli členové Klubu moderní historie, kteří následně v kině Sokol připomněli již dříve zrekonstruované osudy nymburských židovských rodin a seznámili publikum s nově poskládanými příběhy šesti nymburských obyvatel, kteří se po válce nevrátili domů. 

 

Odhalení začalo ve 13h v ulici Dr. Antonína Dvořáka 932, kde byly položeny Stolpersteiny pro Matyldu, Rudolfa a Josefa Glücknerovy. Poté se účastníci přesunuli na Boleslavskou třídu 429, kde byly kameny věnovány Leopoldovi, Josefíně a Hedvice Lustigovým. Celou pietní akci i ceremonii v kině provázela Marie Ehrlich a modlitby za obě rodiny vedl kantor Daniel Vaněk z Federace židovských obcí. 

Ve 14h potom začala v kině Sokol ceremonie, kde členové Klubu moderní historie symbolicky provedli publikum ulicemi Nymburka po místech, kde bylo od roku 2021 instalováno již devatenáct Stolpersteinů a připomněli tak zrekonstruované příběhy Pickových, Pollakových, Steinerových, Löwitových a nově Glücknerových a Lustigových. V publiku seděli i potomci některých rodin, paní Eva Sedláková se sestrou Alenou Morgenstern a sestřenicí Tamarou Teichmanovou a rodinami, paní Věra Klosová s dcerou Markétou nebo paní Deanna Skalleová, které byly studentům po celou dobu pátrání velmi nápomocné při skládání příběhů rodin. O hudební zpestření se postarali žáci ZUŠ Nymburk v doprovodu svých učitelů Jiřího Čmugra a Veroniky Durčanské. Občersvtení připravili členové našeho DofE bufetíku. 

Celé nedělní odpoledne bylo nejen důstojnou připomínkou obětí holocaustu, ale i krásným důkazem toho, že příběhy lidí nezmizí, dokud se o ně zajímáme. Díky dlouhodobé práci našich studentů, podpory rodin a všech, kteří pomáhají udržovat tyto vzpomínky naživu, mohou kameny mluvit i za ty, kteří už mezi námi nejsou. Děkujeme všem, kteří se podíleli a podílejí na tom, aby tato důležitá část historie nikdy nebyla zapomenuta.

Fotografie: Tomáš Válek



 

Aktuální informace

17.10.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 28. 11. 2024 od 17.30 hodin.

09.09.2024

Novinka pro studenty a rodiče

Celý článek

Významní absolventi

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um.

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um. (*1977), muzikoložka, hlasatelka a moderátorka, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1996 (pod dívčím příjmením Kopecká).

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Let bratří Wrightů

17. prosinec 1903

Po mnohaletých systematických pokusech se podařilo uskutečnit Orvillu Wrightovi let s motorovým letadlem v trvání dvanácti sekund.

Nejčtenější

20.09.2024

19.záři se na atletickém stadionu Sportovního centra Nymburk konalo okresní kolo Atletického středoškolského poháru. V kategorii dívek se účastnilo pět a v kategorii chlapců čtyři školy. Soutěžilo se v klasických disciplinách, 100m, 400m, 1500m (dívky 200m a 800m), dále skok vysoký, skok daleký, vrh koulí a závěrečná štafeta 4x200m. Družstvo s nejvíce body za výkony bralo přímý postup do krajského kola.

celý článek
28.09.2024

Workshopů v projektu Kamdu s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií se v posledních dvou letech zúčastnilo několik studentů vyššího nebo čtyřletého gymnázia z naší školy. Někteří z nich jsou opět přihlášeni do nabídky Kamdu pro podzimní semestr 2024. Další zájemci se ještě mohou také přidat a opravdu je z čeho vybírat. Opět jsme (tentokrát především zásluhou J. Holečka ze 6XA) shromáždili recenze dosavadních účastníků, abychom novým zájemcům poskytli zpětnou vazbu. Ještě dodávám, že přihlášení do projektu se kvůli celoškolní evidenci účasti a zejména zařízení uvolnění z výuky na workshopy musí hlásit ještě u školního kariérního poradce prof. Soukupa.

celý článek
19.09.2024

V pondělí 9. 9 se za deštivého počasí naši primáni vydali na adaptační kurz do Rokytnice . Odpoledne se naštěstí počasí trochu umoudřilo a mohli jsme tak vyrazit na Dvoračky. Následující dny byla v programu dopolední výuka HV a VV, odpolední exkurze do Muzea zapadlých vlastenců v Pasekách, celodenní výlet k prameni Labe, exkurze do Harrachovské sklárny a v pátek 13. 9 už se jelo domů. Přestože nám počasí moc nepřálo, někteří by si prý klidně adapťák ještě prodloužili :) A teď už pár slov od žáků 1PA.....

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.