Život v totalitách aneb beseda s Jiřím Padevětem

Život v totalitách aneb beseda s Jiřím Padevětem

Ve čtvrtek 1. února jsme na schůzce Klubu moderní historie přivítali velice vzácného hosta. Se členy klubu přijel besedovat spisovatel, knihkupec, nakladatel a milovník historie, pan Jiří Padevět. S ohledem na okruh zájmu pana Padevěta a náplň činnosti klubu bylo téma besedy zřejmé, život ve dvou totalitách.

Setkání s panem Padevětem nebylo pouhou přednáškou, byla to beseda v pravém slova smyslu, kdy mluvil host, ale šikovně do diskuze zapojil všechny studenty. Domluvená hodina a půl utekla velmi rychle a nám zůstala řada témat otevřených. Proto máme radost, že pan Padevět přislíbil další návštěvu, kde budeme moci pokračovat v tom, co jsme nestihli.

"Beseda s panem Jiřím Padevětem ve mě zanechala spousty pocitů a myšlenek. Je to neuvěřitelný člověk, který má úžasné názory. Moc si vážím jeho ochoty probírat s námi libovolná témata, ať už se jednalo o protektorát, dobu komunismu nebo i současnou politiku. Vlastně jsem asi ani nečekala, že to bude probíhat takhle. Spíše jsem očekávala, že bude sám mluvit o svojí práci, knihách a o době, na kterou se zaměřuje. Místo toho jsme měli už od začátku prostor podělit se o příběhy a zkušenosti svojí rodiny, naše názory a historické poznatky. Překvapilo mě, že Stolpersteiny byly někdy položeny i lidem, kteří jsou sice oběťmi, tedy zemřeli například při pochodech smrti, ale před tím se vlastně mohli dopustit i něčeho špatného, ať už přímo kriminálního činu nebo čehokoli jiného. Myslím, že je skvělé, že neměl žádný vyhraněný názor, kde by se stavil na stranu jedné konkrétní skupiny lidí, ale zdůrazňoval, že vina není kolektivní a že se musíme dívat na každého jako na jednotlivce. Beseda mi velmi pomohla urovnat si některé myšlenky a názory, protože jsem to třeba vnímala podobně, ale nedokázala bych to takhle popsat… Bylo to velmi inspirativní setkání a moc si vážím této příležitosti."

"Beseda s panem Padevětem byla velmi zajímavá. Zaujalo mě to zamyšlení, že oběť holocaustu nebo vůbec nacistického běsnění vlastně neznamená, že to bude vždy hrdina, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale je to pravda. Příště bych se možná pobavila o jeho práci spisovatele, v rozhovoru v rozhlase, který jsem s ním slyšela, byla zmíněná jeho kniha Kronika třetí republiky, ale ani o té nijak více nemluvil.  Budu se tedy těšit na příště. Líbilo se mi, že jsme témat probrali více, ale možná bych se zaměřila více na oblast Sudet, do které jsme zabředli jen na chvilku a to ne jen na to, jak byli Němci vyhnáni na konci války, ale na celý jejich pobyt tady za války a na to jak se do jejich opuštěných domů nastěhovali Češi po skončení války, jako to bylo například v případě mé prababičky. Je hezké, že je historie jen koníček pana Padevěta a přitom toho ví tolik, mě třeba překvapilo, že mapa Československa byla taková, jak jí známe, až od roku 1922 a předtím mezi sebou státy bojovaly a oddělovaly se do právě této podoby. Děkuji za příležitost se zúčastnit a těším se na další setkání."

"Pro mě byla novinka to, že kameny zmizelých se nepokládají jenom Židům. Beseda mně přišla zajímavě provedená, že jsme si tak všichni navzájem povídali. Líbilo se mi, jak témata tak nějak přirozeně vyplynula, vše ve velmi přátelské atmosféře. Obdivuji, jak pan Padevět vyprávěl, to, co říkal, doopravdy dávalo smysl, podle mne má velice rozumné názory, se kterými se z většiny ztotožňuji. Moc mě bavilo pana Padevěda poslouchat (příště by bylo super kdyby byla beseda delší, ale chápu že je to unavující pro toho člověka který přednáší). Besedu jsem si celkově moc užila a jsem hrozně vděčná že jsem na ní mohla být."

"Pan Jiří Padevět je velice zajímavý člověk a na čtvrteční besedě to bylo potvrzené. Líbilo se mi, jak s námi pan Padevět mluvil o čemkoliv a neměl problém říct svůj názor a poslechnout si ten náš. Beseda byla skvělá a doufám, že s panem Padevětem budeme mít šanci se znovu potkat."

"Před besedou jsem moc nevěděla, co čekat, pan Padevět má široký záběr. O čem si budeme povídat, na co se ho ptát. Nakonec jsem si setkání moc užila. Bavili jsme se na téma holocaustu, ale i o životě v komunismu, o našich rodinných příbězích. Měli jsme možnost se na cokoli ptát. Pan Padevět se zajímal o náš názor. Jsem moc ráda, že jsem se mohla besedy zúčastnit. Je to další obohacující zkušenost."

"Obě besedy s panem Padevětem, ve škole i v knihovně, byly naprosto skvělé. Bylo zajímavé pozorovat, jak umí reagovat na různá publika a bylo super, jak povídání o velkých dějinách prokládal příběhy jednotlivých lidí. Překvapilo mě, že v takzvaných Einsatzkomandech byli především vzdělaní lidé, kteří věřili, že svým vražděním dělají svět lepším místem třeba pro své děti. Také mě zaujal příběh vojáka Arnošta Hrada, který pod tíhou bezmoci proti záboru Sudetů spáchal sebevraždu. Z besedy si odnáším nejen mnoho podnětů ke studiu po vlastní ose, ale také motivaci se nadále zajímat jak o malé, tak i o velké dějiny."
 
Ještě jednou děkujeme panu Jiřímu Padevětovi za čas, který nám věnoval a už nyní se těšíme na další setkání.
 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1960.

Narodil se 30. 12. 1943 v Nymburce. Nebyl doporučen k dalšímu studiu, a proto pracoval jako dělník v Elektroisole v Kolíně.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Povstání v Makedonii

2. srpna 1903

Na den sv. Eliáše vypuklo povstání Makedonců proti Turkům. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.