Tour de France

Tour de France

V dubnu byla zrealizována poslední aktivita frankofonního klubu, nazvaná Tour de France. V roli lektorů vystoupili již zkušení lektoři – studenti 3TA. A opět posunuli laťku o hodně výš. Pro studenty francouzštiny připravili poznávací hru – cestu po francouzských památkách.

Anežka Šichtová, 3TA

Frankofonní klub na téma památky ve Francii naše třída připravovala pro polovinu primy, která se učí francouzštinu a pro studenty 6XA. Památky v Paříži nebyly povolené, což je podle mě dobře. Před uskutečněním aktivity jsme se celá třída scházeli a domlouvali jsme podrobnosti. Závěrečné přípravy proběhly jedno úterý, kdy byly přijímací zkoušky na gymnázium a my měli 5 hodin francouzštiny. Dodělali jsme lístečky, pracovní listy, na kterých byly mapy a obrázky a doladili vše ostatní. Práce s primou nás všechny, myslím, bavila. Byli šikovní, snažili se, snad je to bavilo a určitě jim to i něco dalo. Pro naši polovinu - tedy skupinu pana profesora Kotyzy, to byla první taková akce a asi smím mluvit za všechny, když řeknu, že doufám, že nebyla poslední. Pro nás to bylo také přínosné a zejména někteří z nás si možná uvědomili, co vlastně musí někdy učitel vytrpět.

Alžběta Šichtová, 1PA

Tématem další aktivity frankofonního klubu byly památky ve Francii. Při této hodině jsme se naučili nová slovíčka, která se nám budou hodit na druhý stupeň gymnázia - na dějepis ve francouzštině. Aktivita spočívala v tom, že jsme četli, přiřazovali obrázky k textům a posléze jsme určovali, kde na mapě se dané památky nacházejí. Mně osobně se tento frankofonní klub líbil nejvíce ze tří, které jsme absolvovali. Myslím, že v naší třídě to mělo úspěch a všechny to bavilo, za což si zaslouží velký dík všichni z tercie, co pro nás frankofonní klub připravovali.

Všem účastníkům patří velké poděkování za aktivní přístup, kterým vytvořili příjemnou atmosféru na závěr frankofonního klubu v tomto roce.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1950.

Narodil se 7. 3. 1931 v Nymburce. Je jedním z nejslavnějších hráčů české basketbalové historie.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Frištenský mistrem Evropy

8. únor 1903

Český zápasník Gustav Frištenský porazil v Rotterdamu Dána Hanse Egeberga a stal se mistrem Evropy. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.