Frankofonní klub

Frankofonní klub

V rámci všech aktivit studentů FRJ, jako jsou Literární kavárny, pravidelná výuka s lektorkou nebo příprava výměny do Dijonu a exkurze do Paříže, nezahálí ani již tradiční aktivita Frankofonní klub. V pondělí 13. 1. měli možnost studenti 1PA, 2SA a 3TA zúčastnit se hodiny s francouzskou lektorkou z Francouzské aliance v Pardubicích, která si pro ně připravila různé programy. A jak se jim to líbilo?

V pondělí 13. 1. 2014 jsme se účastnili frankofonního klubu. Ve třídě začala hodina a my jsme se posadili na svá místa. Do třídy vešla lektorka Camille. Mluvila na nás pouze francouzsky, jelikož neuměla česky. Bylo velmi zvláštní slyšet sled mnoha slov a snažit se porozumět, naštěstí nám něco překládal profesor Kotyza. Ptala se nás jen jednoduchými otázkami, kterým jsme rozuměli. Formou soutěží a her nám připravila zábavný, ale i naučný program. Ukázala nám své bydliště v Bretani a řekla nám proč je vlastně v Česku. Tady pracuje v Pardubicích v Alliance française. Moc rádi jsme ji poslouchali a spolupracovali.

Antonie Wagnerová 1PA

V pondělí 13. ledna 2014 naše gymnázium přijela navštívit francouzská lektorka z Pardubic. Nejdříve jsme se seznámili s institucí, jež zastupovala, s Alliance Française, která poskytuje všeobecné kurzy francouzštiny. Poté jsme dostali pracovní list a za úkol jsme měli chodit po třídě mezi spolužáky a ptát se jich, samozřejmě francouzsky, na různé otázky ohledně nás a našeho volného času. Ze začátku jsme se nejprve potýkali s pár drobnými problémy jako spolupráce:), ale nakonec jsme se zorientovali a hodina se vydařila. Na další jsme se mohli vydat s úsměvem.

Do Hai Anh, 2SA

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První Ford

19. červenec 1903

V Detroitu se začaly prodávat první automobily z továrny Henryho Forda. (Model A stál 950 dolarů.)

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.