Francouzská návštěva

Francouzská návštěva

V týdnu od 27. března navštívily naší školu dvě vyučující z Francie. Jednalo se kolegyně z partnerské školy ve francouzském Louhans, paní Gervais a paní Roy. Díky projektům, které v letošním školním roce obě školy realizují, je vzájemná spolupráce poměrně bohatá. Toto byla v pořadí třetí akce, kdy se učitelé nebo studenti letos potkali a čekají nás ještě dva studentské pobyty.

Kolegyně přijely v pondělí a ihned se zapojily do právě probíhající olympiády ve francouzštině. Druhý den pak poznali osobnost Bohumila Hrabala, protože se zrovna konal projektový den. Díky studentům ze sexty A si prošly Nymburk a místa spojená právě s tímto spisovatelem.

Středeční a čtvrteční program byl pak ve znamení návštěv několika vyučovacích hodin. Nejednalo se jen o hodiny FRJ, ale podívaly se i na dějepis v kvintě nebo sextě. Hodiny FRJ navštívily v oktávě, septimě a tercii. Součástí každé návštěvy byla i delší nebo kratší beseda se studenty. O tom již více zápisky Anny Litovové a Kryštofa Hronka z 3TA.

Ve čtvrtek 30.3 byla na začátku hodiny FRJ třída 3TA příjemně překvapena návštěvou dvou francouzských učitelek, které se až z Burgundska přijely podívat na úroveň francouzského jazyka ovládaného naší třídou. Návštěva proběhla bez jediného problému, a všichni si z hodiny odnesli nové zkušenosti.

Kryštof Hronek 3TA

Ve čtvrtek 30.3.2023 jsme měli čest poznat francouzské kolegyně pana profesora Kotyzy a paní profesorky Prokešové. Po představení jsme se pustili do práce... malý testík, při kterém si prohlížely naše sešity, některé i fotily. Při kontrole nám říkaly správné odpovědi a následovala samostatná příprava aktivity, do které se zapojila celá třída.. Při přípravě jsme se jich mohli ptát na vše dosud neznámé, velmi rády nám pomohly. Všem se líbil jejich přízvuk, je úžasné slyšet někoho kdo se narodil ve Francii. Na konci hodiny jsme měli možnost se jich na cokoliv doptat, pobavit se s nimi, dokonce se i zasmát. Moc děkujeme za tuto příležitost, a těšíme až se v květnu uvidíme i s francouzskými studenty.

Anna Litovová 3TA

Na další návštěvy se těšíme i my v komisi FRJ.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jiří Teper

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 14. 7. 1954 v Nymburce. Již v průběhu středoškolských studií začíná s pokusy o literární tvorbu.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.