Vánoční Vídeň

Vánoční Vídeň

4. prosince 2013 jsme navštívili hlavní město Rakouska Vídeň. Vyjeli jsme již v brzkých ranních hodinách. Cesta nám trvala asi 4 hodiny. První zastávka byl Schöbrunn, ohromný zámek, který býval letním sídlem Habsburků.

Bohužel byla trochu mlha, a tak jsme neměli moc dobrý výhled. Prošli jsme se v zahradách a vystoupali na kopec, kde stojí Gloriette. Také jsme si mohli koupit něco na malém tržišti na nádvoří. Pak jsme přejeli autobusem do centra. Jeli jsme podél řeky Dunaj, okolo různých významných soch a velkých budov vánočně zdobených. Od autobusu jsme prošli tržištěm u sochy Marie Terezie a Kunstistorisches Museum. Naše skupina šla k Hofburgu, zimnímu sídlu Habsburků, kde nás čekalo krátké povídání jak o Habsburcích, tak o samotné stavbě, kde sídlí rakouský prezident Heinz Fischer, vlevo jsme viděli radnici a parlament. V Hofburgu jsme procházeli branami k různým nádvořím až k Kärtnerstrasse a další tržnici v centru Vídně u Stefansdomu, kde jsme měli hodinový rozchod, mnoho nás navštívilo stánky a vnitřek kostela. Někteří z nás navštívili též McDonald's či jiné obchody. Daly se zde také zakoupit hrnečky s jablečným punčem, který nás krásně zahřál a připravil na cestu do Albertiny. Když jsme vešli do Albertiny, prohlíželi jsme si krásné obrazy a sochařské umění. I samotná budova byla úchvatná. Pomalu jsme se vydali na cestu ke své poslední zastávce ve Vídni, radnici a trhům Weihnachtsmarkt, které stály přímo před samotnou radnicí. Zde jsme měli poslední rozchod ve Vídni. Navštívili jsme obojí a nakoupili spoustu krásných dárků. Poté jsme nastoupili do autobusu a jeli 4 hodiny zpátky.

Alžběta Fialová, Anna Václavková, Nikola Mazáčková, Nikola Baščanová a Hedvika Krátká, TB

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1919.

Krátce působil jako učitel na Mladoboleslavsku. Kolem r. 1922 byl posluchačem Vojenské akademie v Hranicích.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lidové divadlo

4. leden 1903

V Praze-Holešovicích zahájilo činnost lidové divadlo Uranie úspěšnou premiérou hry Ladislava Stroupežnického Vojtěch Žák, výtečník.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.