Londýn 2012

Londýn 2012

Dne 22. února 2012 v 16:15 vyrazil od Gymnázia Nymburk autobus plný natěšených studentů, tří (snad) neméně natěšených pedagogů a dvou znuděných řidičů, aby absolvovali únavnou, téměř osmnáctihodinovou cestu, na jejímž konci je čekalo to, kvůli čemu do autobusu vlastně nasedali, město Londýn.

Po krátké zastávce v Canterbury, jejímž hlavním účelem byla prohlídka slavné katedrály, v níž našel smrt (nebo si spíše ona našla jeho) neméně slavný arcibiskup Thomas Becket, dorazila výprava do Londýna krátce po obědě. Poté, co se všichni ubytovali v hotelu a přizpůsobili se novému prostředí, následovala procházka po okolí. Samotný Lords Hotel stojí na Leinster Square, odkud je to nedaleko na dlouho třídu Queensway, která vede až k slavnému Hyde Parku volně přecházejícímu v Kensington Gardens.  Zde jsme si prohlédli nejen dvě pěkná jezírka, Serpentine a Pond, ale také krásně střižený anglický trávník či skvěle udržované asfaltové cesty. Za zmínku samozřejmě stojí i Kensigton Palace a Diana Memorial Fountain, která bohužel zrovna nebyla v provozu. Unaveni dlouhou cestou autobusem, všichni se brzy vrátili zpět do hotelu a ulehli ke spánku.

Druhý den byl už mnohem nabitější. Začali jsme jej u Backingham Palace, kde právě probíhalo jakési oceňování za úspěchy na vědeckém poli, pročež do paláce proudilo množství lidí i aut, a my jsme tak měli možnost vidět průběh místní bezpečnostní procedury. Pak jsme zhlédli střídání jezdeckých stráží a vydali se směrem ke slavným Westmister Palace a Westminster Abbey. Jak jsme dále procházeli centrem Londýna, měli jsme možnost nahlédnout do ostře střežené Downing Street i prohlédnout si památník ženám druhé světové války. O něco více času jsme strávili v okolí slavného Trafalgar Square. Někdo vyrazil ochutnat místní kuchyni, umělecky založení zavítali od National Gallery, kdo má rád starou architekturu, mohl se vrátit do Westmisnterského opatství. Když se všichni opět sešli pod sochou admirála Nelsona, pokračovalo se na slavné Piccadilly Circus a po krátké zastávce v M&M World došlo i na obchodní dům Harrods, který mohla výprava vidět hezky osvětlený, neboť se už začínalo stmívat. Poslední na programu byla večerní procházka kolem krásně nasvíceného Toweru a Tower Bridge, které v noci opravdu stojí za to.

Další den nás čekala prohlídka proslulé Saint Paul’s Cathedral, odkud jsme přes Millenium Bridge pokračovali až k Shakespearovu divadlu The Globe a dále k vysokému Monumentu, jehož 311 schodů jsme všichni poctivě vystoupali, za což nám byl odměnou nádherný výhled na město a (téměř) všechny jeho památky. Odtud jsme pokračovali k již zmíněnému Toweru, abychom ho měli možnost vidět i ve dne. Po prohlídce Tower Bridge následoval rozchod, jenž většina osazenstva využila k návštěvě nedaleké asijské restaurace. Den postupoval do pozdního odpoledne a výprava se přesunula na Oxford Street, kde se hlavním objektem zájmu stal obrovský obchodní dům Primark, který nabízel obrovské množství oblečení a doplňků za nevídané ceny. Nakupováním jsme udělali tečku za tímto dnem a opět jsme se vrátili do hotelu.

Poslední den v Londýně byl k dispozici volitelný program. Někdo vyrazil na stadion v Chelasea, někdo zavítal do londýnských muzeí, jiní chtěli vidět Londýn z výšky, a tak se vypravili na London Eye. Pár studentů nezapomnělo ani na slavnou Madame Tussaud´s. Kolem třetí hodiny odpolední se ale všichni museli tak jako tak s Londýnem rozloučit, neboť náš zájezd se pomalu chýlil ke konci. Cestou už jsme se jen kolem půlnoci zastavili v Bruselu, abychom viděli turisty vyhledávaného čurajícího chlapečka, a druhý den odpoledne jsme dorazili tam, odkud jsme původně vyjeli, ke gymnáziu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D.

Doc. Ing. Pavel Klouček, Ph.D. (* 20. 10. 1979), expert v oblasti bezpečnosti a kvality potravin, botaniky, bylinářství, vedoucí Katedry kvality zemědělských produktů na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, absolvoval na našem gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Atentát v Soluni

29. duben 1903

Bulharští atentátníci zničili bombovou náloží soluňskou filiálku Otomanské banky. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.