Třetí aktivita frankofonního klubu

Třetí aktivita frankofonního klubu

Frankofonní klub Gymnázia Nymburk připravil pro studenty francouzštiny již třetí aktivitu. Tentokrát jsme „zariskovali“ a lektory se stali studenti tercie A, kteří připravili několik dílčích aktivit pro starší studenty. A poprali se s novou rolí skvěle.

Při zpracování aktivity vyšli studenti z návštěvy výstavy nymburského muzea „Energie“, připravené z fotografií francouzského fotografa Yann Arthus-Bertranda (www.ledeveloppementdurable.fr). Jak název napovídá, zaměření výstavy bylo ekologické, takže i téma třetí aktivity bylo dáno – ekologie. Skupinky studentů si zvolili fotografii, ze které vyšli při přípravě dílčího úkolu. Sami si nejprve museli osvojit specifickou slovní zásobu a následně ji nějakým způsobem předat ostatním. S novou rolí „učitele“ se velmi dobře sžili a tematicky i metodicky připravili stanoviště, která starším studentům představila klíčová ekologická témata, třídění odpadků, zdroje energie a jejich využití,…

Chtěla bych touto cestou poděkovat především studentům tercie A, kteří svým zodpovědným způsobem zpracovali aktivitu, ale i studentům septimy B, 3A a 6XA, kteří svým aktivním přístupem umožnili aktivitu realizovat.

                                                                                      Za realizační tým Lucie Prokešová

V rámci rozšířené výuky francouzštiny se několikrát za rok na naší škole pořádají tzv. aktivity frankofonního klubu. Třídy, které se učí francouzštinu buď některou činnost samy pro jiné žáky vytvoří anebo se samy stanou „oběťmi“ nástrah aktivit svých spolužáků. Každopádně si ale zlepší svou úroveň francouzštiny, naučí se něco nového (podle tématu dané činnosti) a možná se i pobaví.

Tentokrát bylo hlavní téma „ekologie“ a jednotlivé aktivity se řídily podle obrázků Yanna Arthuse Bertranda, se kterými jsme se seznámili a pracovali už dříve. Tentokrát jsme práci připravovali my, velmi chytří a snaživí studenti Tercie A, a to pro průměrné žáky Sexty A, Septimy B a 3. A. =) Aktivitu jsme připravovali ve dvojicích (případně trojicích). U některých bylo úkolem roztřídit odpadky do správného kontejneru, u jiných třeba seřadit potravní řetězec. Myslím, že úkoly nebyly zase tak těžké a že to všechny bavilo.

Bylo velmi zajímavé být tentokrát lektorem této aktivity (při jiných aktivitách frankofonního klubu to byli buď starší studenti, nebo učitelé; my jsme byli jen posluchači), ale protože z toho byli někteří starší studenti otrávení, bylo to i trochu namáhavé… Nakonec jsme je ale přemluvili k práci a výsledek byl skvělý! =)

Celá akce se uskutečnila v pondělí 31. ledna 4. a 7. vyučovací hodinu a v úterý 1. února 2011 třetí vyučovací hodinu v budově gymnázia. Lepší procvičení francouzského jazyka a ekologie jsme si ani nemohli přát!

Eliška Hradilová, 3TA

Septima ve frankofonním klubu

Dne 31. ledna 2011 se na nymburském gymnáziu konala akce v rámci výuky francouzského jazyka, zaměřená na ekologii. Třída tercie A pod vedením paní profesorky Prokešové seznámila ostatní studenty francouzského jazyka ze septimy B a 3A se zásadami správného třídění odpadků, ale i vznikem a využitím energií z obnovitelných i neobnovitelných zdrojů. Poutavou formou jsme se dozvěděli nové informace o těžbě i praktickém uplatnění ropy, připomněli si význam slunce a především důležitost ekologie a šetrnosti k naší planetě.

Tento projekt, spolufinancovaný evropským sociálním fondem a státním rozpočtem české republiky, byl pro nás nejen prospěšný, ale i zajímavý. Při obcházení čtyř tematicky odlišných stanovišť jsme plnili úkoly, při nichž jsme využili své znalosti cizího jazyka a dosavadní znalosti o ekologii a životním prostředí. Na každém ze stanovišť navíc žáci tercie přichystali pracovní listy, při jejichž vyplňování jsme si upevnili nově získané vědomosti a rozšířili si slovní zásobu.

                                                                                                          Eva Křížková, 7MB

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. Viktor Boháč

Absolvoval v roce 1922.

Narodil se 16. 10. 1904. V r. 1930 se oženil a měl dva syny a dceru. V r. 1936 se stal ředitelem lázní Velichovek a později ředitelem sanatoria v Dobříši.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

James Joyce

2. únor 1903

Irský spisovatel James Joyce (1882-1941) opustil ve dvaceti letech své domovské město Dublin a odešel do Paříže. Jeho hlavním problémem byl nedostatek peněz.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.