Angličani v Rokytnici

16.02.2011
Angličani v Rokytnici

English Exchange

Nervozita, nadšení, strach, panika, nedočkavost, štěstí – to všechno se mě zmocňovalo 16. února odpoledne. Stála jsem spolu s ostatními u zábradlí ve druhém patře, upřeně pozorovala hodiny, trhala sebou při každém kroku, jenž se ozval z přízemí, vyděšeně si vyměňovala dojmy se stejně naladěnými kamarádkami a snažila se tvářit, že jsem naprosto povznesená nad všechny Angličany.

Nepřemýšlela jsem nad tím, že ani ne o týden později budu sedět u počítače a snažit se vecpat celých sedm dní do několika slov. Mám snad zmínit pár citově nezabarvených faktů? Celkem nás bylo třicet jedna, dvacet Čechů a jedenáct Britů – sedm kluků a čtyři holky ze severoanglického městečka Kirkby Stephen. První tři noci strávili u nás doma. Žádné nucené seznamovací hry, mohli jsme si dělat, co jsme chtěli. V pátek jsme měli zajištěný program (prohlídka školy a sportovní utkání), v sobotu následoval volný den. Podle příkazu jsme se vypravili do Prahy a snažili se říct Angličanům aspoň to, co sami víme o místních památkách, proložených nákupy a obrovskou horkou čokoládou ve Starbucks. V neděli jsme všichni společně vyrazili na hory do Rokytnice – pondělí strávené na běžkách si ale většina lidí užila míň než druhý den na sjezdových lyžích. Pak tu byly ještě akce typu nahrávání českých lidových písniček přezpívaných do angličtiny. Ve středu jsme odjeli domů – a ve čtvrtek museli domů oni. (Hodinové objímání a pláč před autobusem, ačkoli já jsem brečela už dva dny předem.) Všechno to zní tak suše a nudně, a sama sebe nechápu, jak jsem dokázala zrovna tenhle týden popsat tak krátce, ač je to vlastně to, o co se celou dobu snažím. Na jeho vyjádření bych totiž potřebovala víc než jednu stránku – jsou to vůně a hudba (Wonderwall od Oasis) a spousta trochu rozmazaných vzpomínek – a hlavně jsou to lidé. A necelých sedm ze zatím nejúžasnějších dnů mého života. See you in June…

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Milada McGrathová

Milada McGrathová (roz. Vencourová), televizní redaktorka, moderátorka a překladatelka, maturovala v roce 1987 ve třídě 4.B.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Eduard VII. indickým císařem

1. leden 1903

Poblíž Dillí se shromáždily davy lidí, aby mohly být přítomny chvíli, kdy bude král Velké Británie a Irska Eduard VII. vyhlášen indickým císařem. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.