Studenti jako průvodci

Pražské památky očima studentů

V pondělí 19. 6. 2023 jsme se vydali na exkurzi po pražských památkách. Každý z nás si připravil krátké vyprávění o daném objektu v německém jazyce.

Po společné cestě vlakem jsme vyšli z Masarykova nádraží směrem Staroměstské náměstí. Cestou ke Karlovu mostu jsme se zastavili u Klementina a Národní knihovny. Další zastávka byla na Karlově mostě, odkud jsme viděli Pražský hrad a Národní divadlo. Poté jsme se vydali strmým kopcem Nerudovou ulicí až na Pražský hrad. Před očima se nám vynořila krásná panoramata stověžaté Prahy. Po dlouhém rozjímání jsme byli svědky střídání stráží před Pražským hradem.

Počasí se nám vydařilo a my jsme si to všichni užili.

                                                                                                                      Němčináři z 2A

 

 

Na Masarykově nádraží jsme se sešli s paní profesorkou Plechlovou, která nás celou exkurzí doprovázela. První zastávka byl Obecní dům a pokračovali jsme kolem Divadla Hybernia na Staroměstské náměstí. Potkali jsme Černou Madonu na domě U Černé matky Boží, který je zářným příkladem českého kubismu. Na Staroměstském náměstí jsme poslechli něco o orloji, viděli jsme Týnský chrám a později Klementinum. Další zastávka byla na Karlově mostě, kde začalo trochu pršet. Cestou přes něj jsme si povšimli sochy sv. Jana Nepomuckého. Dále nám spolužáci vyprávěli o Malé Straně, kde jsme se koukali, jak se jmenují jednotlivé domy. Déšť se stále stupňoval – Nerudovkou jsme zamířili na Pražský hrad, odtamtud byl nádherný výhled na Prahu. Vyslechli jsme si poslední referáty jak o Hradě, tak o Národním divadle a Národním muzeu. Stihli jsme se podívat i do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Výlet jsme zakončili pohledem na výměnu stráží před Hradem a  nakonec každý z nás řekl jeden fakt, který si zapamatoval. Výlet s paní profesorkou jsme si užili a  procvičili jsme si svůj německý mluvený projev.

                                                                                                                      Němčináři ze 6XA

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jiří Teper

Absolvoval v roce 1973.

Narodil se 14. 7. 1954 v Nymburce. Již v průběhu středoškolských studií začíná s pokusy o literární tvorbu.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt Pissara

12. listopad 1903

Zemřel Camille Pissaro (*10. 7. 1830), francouzský malíř.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.