Vítězné republikové finále v basketbalu

Vítězné republikové finále v basketbalu

Žďár nad Sázavou byl městem, ve kterém 29.-30. 1. 2015 soupeřila školní basketbalová družstva kategorie VI.B (1997-2000) v Republikovém finále AŠSK ČR. Jednou z šesti zúčastněných škol v kategorii chlapců bylo i Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce. A vystoupení našich žáků v celém letošním ročníku této postupové soutěže bylo nádherné, skvělé...

První den soutěže se nejprve odehrály zápasy ve dvou tříčlenných skupinách. Do naší skupiny z kvalifikace postoupilo Gymnázium Blansko (vítěz z Brna) a Gymnázium Jihlava (nahradili vítěze z Prahy). Druhou skupinu tvořila SŠ Mendelova Nový Jičín společně s gymnázii Bystřice nad Perštejnem (družstvo pořádajícího regionu) a Novou Pakou (Královéhradecko). Slavnostního zahájení se zúčastnili představitelé města a regionu, přítomna byla i předsedkyně Výboru fair play, úspěšná olympionička Květa Jeriová-Pecková.
Utkání se hrála na 4x6 minut. V prvním zápase jsme mohli sledovat své soupeře. Brzy bylo jasno, Blansko porazilo Jihlavu přesvědčivě 55:30. Stejně jednoznačně dopadl úvod druhé skupiny – Nový Jičín porazil Bystřici n. P. 59:26. Naším soupeřem potom bylo Blansko. Od začátku zápasu naší žáci, členové U17 a U19 BA Nymburk, pod vedením svého trenéra Pavla Beneše (asistenta trenéra národního týmu mužů) soupeře dostávali pod velký tlak a zvítězili 55:34. Ve druhé skupině: Nový Jičín – Nová Paka 68:28. Náš druhý zápas s Jihlavou skončil snadným vítězstvím v poměru 69:26. V boji o druhé místo v posledním zápase porazila Nová Paka Bystřici n. P. 41:26 a stala se naším semifinálovým soupeřem.
Po ubytování v Domově mládeže a večeři jsme natěšeni vyhlíželi semifinálového soupeře z Nové Paky, jehož vedení nám zkomplikovalo svými protesty předcházející kvalifikaci. Jaké bylo naše překvapení, když soupeř ve stanoveném čase (19:00) na utkání nedorazil. Po dohodě s vedením AŠSK jsme soupeři prodloužili čekací dobu a s půlhodinovým zpožděním zahájili “vraždění neviňátek“. Konečný stav 97:19 má chybičku pouze v tom, že nepadla stovka. Ve druhém semifinále nedokázali hráči Blanska zopakovat výkon proti nám a Novému Jičínu podlehli překvapivě vysoko 35:56.
Do soutěže dívek se probojovalo 5 družstev, jejich boje probíhaly v jiné hale. Vítězkami se staly domácí hráčky ze Žďáru nad Sázavou.
Místo pololetního volna čekaly v pátek všechny týmy zápasy o konečné pořadí. Jihlava skončila po výhře nad Bystřicí n. Perštejnem pátá (40:26). O bronz Blansko lehce porazilo Novou Paku 58:28.
A na řadě bylo finále. Do něho bohužel již nenastoupil zraněný Adam Bubeník. Úvod finále nám vyšel výborně, po první čtvrtině jsme vedli 17:7. Hráči N. Jičína neměli tak početnou a kvalitní lavičku, ale měli ve svém středu nejlepšího střelce turnaje. Poločas 36:19. V podobném duchu kluci odbojovali celý druhý poločas. Konečný výsledek byl 64:35.
A vypukla radost. Nejen nad celkovým vítězstvím v turnaji, ale i z možného postupu do Mistrovství světa školních kolektivů, soutěže kterou řídí ISF (Mezinárodní federace školního sportu) sídlící v belgickém Bruselu. Medaile předávali společně hejtman kraje, předseda AŠSK ČR a nejlepší český horolezec Radek Jaroš, který je jedním z 15 lidí na světě, kteří mají za sebou všechny osmitisícovky.

Soupiska našeho sružstva:
7MB - Adam Bubeník, Theodor Dlugoš
3.A - Patrik Sarna
2.A - Martin Kolář
6XA - Mikuláš Vitek
6XB - Eduard Kotásek
5QA - Martin Šiler
5QB - Filip Novotný, Vojtěch Zajíček
Radost jsme měli ze hry všech hráčů, nejlepším a nejplatnějším hráčem turnaje byl vyhlášen Vojta Zajíček. Ze zdravotních důvodů se nezúčastnili Lukáš Nečas, Marek Ivan a Lukáš Kosík.

Závěrem veliká gratulace a poděkování za vzornou reprezentaci našeho gymnázia a hodně štěstí a dobrou střeleckou formu na hrách ISF Basketball v Limoges ve Francii 17.- 25. 4. 2015.

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc.

Prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc. (8. 10. 1927-4. 10. 2016), hydropedolog, vysokoškolský pedagog, proděkan Fakulty stavební ČVUT v Praze a příležitostný spisovatel beletrie pod pseudonymem Marek Hofman, maturoval na Reálném gymnáziu v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.