Noční orientační závod Gymnázia Nymburk

Noční orientační závod Gymnázia Nymburk

Dne 28. listopadu se v podvečer konal již 8. ročník večerního orientačního běhu. Základnou se nám opět stala restaurace Na Žofíně, kde se všichni závodníci před 17. hodinou sešli a dozvěděli se bližší informace k závodu. V 17 hodin byl na Ostrově odstartován 60minutový závod, při kterém závodníci podle mapy (v letošním roce poprvé opravdová orienťácká mapa) hledali celkem 18 kontrol.

Do cíle se podařilo vrátit všem dvojicím v pořádku. Letošní počasí k nám bylo velmi vstřícné, běželo se bez dešťových i sněhových přeháněk, které nás potrápily v minulých letech. Absolutně nejlepší výkon podali. Dvě dvojice dokázali najít všechny kontroly a tak o vítězství rozhodoval čas doběhu. Tentokrát tedy neovlivnily bonusové body pořadí a tak se poprvé stal vítězem Lukáš Lipták spolu s Martinem Knápkem, 2. místo obsadili septimáni Dan Říha a Honza Zahrádka. Výborné 3. místo potom obsadili Ilona Drahotová a Martin Eliška. Převahu učitelů v popředí závodu podpořili ještě 4. místem Martin Nedbal a Michal Hrstka. Závodilo celkem 16 dvojic. Perfektní a bezproblémový průběh akce zajišťovali studenti sexty A (Michal Půta, Katka Honzáková, Natálka Mikolášová), 3.A (Bára Henzlová, Jana Hájková) a z kvarty B Standa Beneš.

Děkuji všem za účast a těším se, že příští rok se zase s některými z vás potkáme s orienťáckou mapou a čelovkou na 9. ročníku. (Pro znalce historie tohoto závodu - bude malé kulaté nekulaté výročí, protože jsme běželi 0. ročník v roce 2005.)                                     

Eva Svěcená

Fotogalerie z celého závodu (klikněte)

-------------------------------

Orientační závod očima pořadatelky

Hodiny odbíjí druhou hodinu odpolední a my, organizátorský tým, stojíme před Žofínem a začínáme připravovat noční orientační běh. Nejdříve se vydáváme do terénu umístit a zakreslit kontroly. Po necelé hodině se již scházíme na Žofíně, kde překreslujeme polohy kontrol do map a probíhají poslední úpravy.
Okolo čtvrté hodiny se začínají scházet první účastníci, hlásí se u Báry Henzlové, která je zapisuje do seznamu účastníků. Po chvíli probíhá krátké zopakování nejdůležitějších a nejvíce opomíjených nebo obcházených pravidel, všichni opouštíme prostory hospody, přecházíme hlavní silnici a opět se shromažďujeme, tentokrát na mostě nad slepým ramenem Labe. Paní profesorka Svěcená vše naposledy kontroluje, rozdává dvojicím mapy a už zní pronikavý zvuk píšťalky znamenající start. 
Všichni účastníci se zuřivě derou vpřed, ale značná většina se do dvou set metrů zastavuje, aby se vůbec zorientovala a domluvili se na dalším postupu.
My se mezitím vydáváme zpět na Žofín a necháváme soutěžící napospas zimě, tmě a jejich orientačním schopnostem. Pak, po pouhých 41 minutách, vráží s vítězoslavným úsměvem do dveří profesor Lipták s jeho spoluběžícím Matinem Knápkem a zastihují nás zcela nepřipravené. Zapíšeme si tedy jejich čas a urychleně se přesouváme zpět na start, kde se stopují časy ostatních běžců.

Nakonec následuje vyhodnocení a předávání diplomu.

Natálie Mikolášová

Ke stažení
ikonaVýsledky orientačního běhu 2013

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MgA. Josef Krofta

prof. MgA. Josef Krofta (30. 3. 1943-18. 3. 2015), divadelní režisér, loutkoherec a vysokoškolský pedagog, držitel prestižní Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, absolvoval v roce 1960.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Výstava nezávislých

20. březen 1903

Na výstavě Nezávislých v Paříži byla mj. vystavena i díla Henryho Matisse, Andrého Deraina, Maurice de Vlamincka aj. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.