Noční orientační závod Gymnázia Nymburk

Noční orientační závod Gymnázia Nymburk

Dne 28. listopadu se v podvečer konal již 8. ročník večerního orientačního běhu. Základnou se nám opět stala restaurace Na Žofíně, kde se všichni závodníci před 17. hodinou sešli a dozvěděli se bližší informace k závodu. V 17 hodin byl na Ostrově odstartován 60minutový závod, při kterém závodníci podle mapy (v letošním roce poprvé opravdová orienťácká mapa) hledali celkem 18 kontrol.

Do cíle se podařilo vrátit všem dvojicím v pořádku. Letošní počasí k nám bylo velmi vstřícné, běželo se bez dešťových i sněhových přeháněk, které nás potrápily v minulých letech. Absolutně nejlepší výkon podali. Dvě dvojice dokázali najít všechny kontroly a tak o vítězství rozhodoval čas doběhu. Tentokrát tedy neovlivnily bonusové body pořadí a tak se poprvé stal vítězem Lukáš Lipták spolu s Martinem Knápkem, 2. místo obsadili septimáni Dan Říha a Honza Zahrádka. Výborné 3. místo potom obsadili Ilona Drahotová a Martin Eliška. Převahu učitelů v popředí závodu podpořili ještě 4. místem Martin Nedbal a Michal Hrstka. Závodilo celkem 16 dvojic. Perfektní a bezproblémový průběh akce zajišťovali studenti sexty A (Michal Půta, Katka Honzáková, Natálka Mikolášová), 3.A (Bára Henzlová, Jana Hájková) a z kvarty B Standa Beneš.

Děkuji všem za účast a těším se, že příští rok se zase s některými z vás potkáme s orienťáckou mapou a čelovkou na 9. ročníku. (Pro znalce historie tohoto závodu - bude malé kulaté nekulaté výročí, protože jsme běželi 0. ročník v roce 2005.)                                     

Eva Svěcená

Fotogalerie z celého závodu (klikněte)

-------------------------------

Orientační závod očima pořadatelky

Hodiny odbíjí druhou hodinu odpolední a my, organizátorský tým, stojíme před Žofínem a začínáme připravovat noční orientační běh. Nejdříve se vydáváme do terénu umístit a zakreslit kontroly. Po necelé hodině se již scházíme na Žofíně, kde překreslujeme polohy kontrol do map a probíhají poslední úpravy.
Okolo čtvrté hodiny se začínají scházet první účastníci, hlásí se u Báry Henzlové, která je zapisuje do seznamu účastníků. Po chvíli probíhá krátké zopakování nejdůležitějších a nejvíce opomíjených nebo obcházených pravidel, všichni opouštíme prostory hospody, přecházíme hlavní silnici a opět se shromažďujeme, tentokrát na mostě nad slepým ramenem Labe. Paní profesorka Svěcená vše naposledy kontroluje, rozdává dvojicím mapy a už zní pronikavý zvuk píšťalky znamenající start. 
Všichni účastníci se zuřivě derou vpřed, ale značná většina se do dvou set metrů zastavuje, aby se vůbec zorientovala a domluvili se na dalším postupu.
My se mezitím vydáváme zpět na Žofín a necháváme soutěžící napospas zimě, tmě a jejich orientačním schopnostem. Pak, po pouhých 41 minutách, vráží s vítězoslavným úsměvem do dveří profesor Lipták s jeho spoluběžícím Matinem Knápkem a zastihují nás zcela nepřipravené. Zapíšeme si tedy jejich čas a urychleně se přesouváme zpět na start, kde se stopují časy ostatních běžců.

Nakonec následuje vyhodnocení a předávání diplomu.

Natálie Mikolášová

Ke stažení
ikonaVýsledky orientačního běhu 2013

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1925.

Narodil se 25. 12. 1908 Nymburce. V letech 1925 – 1930 studoval inženýrské stavitelství na pražské technice, pak Akademii výtvarného umění.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Uvěznění Poláků

26. duben 1903

Carské úřady uvěznily ve Varšavě 82 Poláků za účast v národní demonstraci.

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.