Bronzové medaile z RF v basketbalu

Bronzové medaile z RF v basketbalu

Družstvo basketbalistů nižšího gymnázia (IV. kategorie) postoupilo přes okresní a krajské kolo a následnou kvalifikaci na Republikové finále AŠSK ČR v basketbalu základních škol a víceletých gymnázií, která se konala v termínu 26. a 27. dubna v hale Dašická (chlapci) a v hale Dukla (dívky) v Pardubicích. Soutěž byla zařazena mezi Sportovní ligy ZŚ o Pohár ministryně školství. Generální mediální partner Česká televize vysílala kromě dokumentů, zpravodajství a reportáží i přímé přenosy finálových utkání.

Turnaje se tradičně zúčastnilo šest družstev (pět vítězů jednotlivých kvalifikací a družstvo pořadatele), která byla rozdělena do dvou skupin. V nich se hrálo systémem každý s každým. Zápasy byly hrány na 4x5 minut. První družstva v obou skupinách hrála semifinále s druhým týmem z opačné skupiny, poslední ze skupin bojovali pouze o páté místo. Našimi soupeři byli hráči domácí ZŠ Studánka, Pardubice a vítěz kvalifikace B, která se hrála v Poděbradech a loňský celkový vítěz ZŠ Čapkova, Klatovy. Druhou trojici tvořily ZŠ Ohradní, Praha, ZŠ Sirotkova, Brno a ZŠ Dr. Horáka, Prostějov.
V úvodním utkání turnaje jsme narazili na největšího favorita soutěže, domácí Pardubice. Toto družstvo je loňský Mistr ČR v kategorii U14 a účastník letošního final four U15. Obrovský výškový rozdíl a umění domácích hráčů vedly od prvních sekund k jejich výraznému vedení (po první čtvrtině 20:1). V průběhu zápasu jsme postupně otupili tlak fyzicky výborně vybavených domácích hráčů a dovedli zápas do konečného stavu 51:20. Body GBHN: Kábrt 10, Hodač 6, Najman 4.
Pro postup do semifinále byl rozhodující náš druhý středeční zápas. Soupeřem nám byly Klatovy, které nás porazily ve finále AND1 Cupu 2016. V zápasu jsme měli od úvodního rozskoku navrch, prohrávali jsme pouze krátce na začátku poslední čtvrtiny. V závěru se dařilo v obraně i v útoku, takže jsme po výhře 37:29 postoupili z druhého místa do semifinále proti ZŠ Sirotkova, Brno. Body GBHN: Kábrt 18, Pavlíček 9, Najman 5, Laš 3, Hodač 2.
Ještě předtím jsme se zúčastnili s patronem soutěže Radkem Nečasem a hráči BK JIP Pardubice interaktivního soutěžního večera All Star Game, ve kterém úspěšně soutěžila dvojice Filip Kábrt a Ondra Hodač. Kluci obsadili 3. místo a porazili i dvojici pardubických američanů. Při hodnocení hry našeho družstva v prvním dnu jasně převyšovaly dosažené výsledky nad kvalitou výkonu, který se sice postupně zlepšoval, ale absence kvalitních tréninků byla znát.
V druhém soutěžním dnu jsme dokázali navázat na výborné výkony z kvalifikace v Jičíně. V semifinále jsme sice podlehli Brnu 22:33, ale výkon již byl o poznání lepší. Body GBHN: Laš 9, Najman 8, Novák 4, Hodač 1. Druhým poraženým semifinalistou a naším soupeřem o 3. místo byli hráči Prahy. Celý výsledek zápasu rozhodl náš skvělý úvod, ve kterém jsme získali rozhodující náskok 12 bodů, který jsme drželi celý zbytek utkání. Vyhráli jsme 35:22. Body GBHN: Kábrt 14, Novák 8, Najman 5, Laš 2, Pavlíček 2, Hodač 2, Formánek 2. Třetí místo v letošním ročníku soutěže je asi maximum, které šlo dosáhnout. A taky se z něho celé družstvo patřičně radovalo.
Při slavnostním vyhlášení byl jako druhý hráč do all-star týmu trenéry vybrán Filip Kábrt. Velkou pochvalu za dosažený výsledek a předvedený výkon si zaslouží všichni zúčastnění hráči. Družstvo GBHN nastoupilo v osvědčené sestavě: 4KA – Matěj Novák a Troy Swingler, 4KB – Jan Pavlíček a Ondra Laš, 3TA – Ondra Hodač, 3TB – Dominik Najman, Filip Kábrt, Jakub Formánek.
Ve snaze vybojovat míč, poprat se o výsledek a bránit na 100% vynikal, i podle reakcí ostatních trenérů a vedoucích, Ondra Laš.
Ve finále Brno těsně podlehlo Pardubicím. Soutěž dívek vyhrála ZŠ Žďár nad Sázavou.

Fotky pana Kábrta:
http://zkumavka66.rajce.idnes.cz/Republikove_finale_sportovni_ligy_ZS_v_basketbale_-_26._-_27.4.2017_-_den_1/
http://zkumavka66.rajce.idnes.cz/Republikove_finale_sportovni_ligy_ZS_v_basketbale_-_26._-_27.4.2017_-_den_2/
Fotky od pořadatele:
https://www.dropbox.com/sh/jndng9lzlrv6dgd/AAAvseAFD8Cr7qz3MwIdh4mDa?dl=0
Výsledky:
http://www.sportovniligazs.cz/vysledky-republikoveho-finale-v-basketbalu/
facebook:
www.facebook.com/sportovniligazs
Fot

Videa:
1. den

 

 

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. Jan Eisner

Ing. Jan Eisner (11. 4. 1911-23. 7. 1943), komunista, interbrigadista ve španělské občanské válce, popravený v Osvětimi, maturoval v roce 1929.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Návštěva Leopolda II. ve Vídni

17. říjen 1903

Belgický král Leopold II. navštívil císaře Františka Josefa I.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.