🦉 Výsledky (online) celostátního kola SOČ 2020 🦉

🦉 Výsledky (online) celostátního kola SOČ 2020 🦉

V online obhajobách přes diskuzní fórum si našich 13 soutěžících žádné medaile nevysloužilo. Konkurence prací, pro něž 100% platí, že jsou letošní the Best of Czechia, byla jako obvykle vysoká. Nicméně i přes umístění většiny našich studentů až ve druhé polovině pořadí lze letošní ročník SOČ i tak vyhodnotit jako pro naši školu přelomový a mimořádně úspěšný.

42. ročník sočky v roce 2020 vyvrcholil celostátním kolem. Obhajoby probíhaly s ohledem na odložené období ústních maturit právě na tyto červnové dny kvůli koronavirové pandemii (mnozí sočkaři letos také maturují) ve značně redukované podobě. Cílem bylo soutěžící sočkou už příliš nezatížit. Prakticky byl zvolen způsob vložení otázek hodnotící komise na diskuzní fórum celostátní přehlídky SOČ. Každý z autorů prací měl pak limit 60 minut na sepsání a odeslání svých odpovědí opět přes toto fórum. Komise si prostudovaly všechny práce postupující z krajských kol, prohlédly si videoprezentace a přečetly si odpovědi na své otázky na fóru. Z toho je zřejmé, že stanovit přesné pořadí nemohlo být v žádném z 18 oborů snadné. Komisím i ústřednímu organizačnímu vedení SOČ patří velké díky nejen za úspěšné dovedení soutěže do nejvyššího kola i přes stále probíhající celostátní karanténní opatření, nýbrž i za pečlivé zpracování výsledků a dodržení slíbeného termínu vyhlášení ještě během neděle 14. června 2020. Ministerstvo školství navíc zrušilo soutěži finanční podporu, hodnotitelé tedy pracovali pro sočku pravděpodobně bez nároku na odměnu(!) I tato neuvěřitelná vstřícnost se projevila jako neočekávaný vedlejší důsledek rozšíření zákeřnému viru SARS-CoV-2 v průběhu letošního jara.

Z KK ve Středočeském kraji postoupilo do celostátního finále 13 studentů naší školy. Měli jsme radost, že se všem z nich podařilo otázky v určeném čase v sobotu 13. června mezi 9. a 10. hodinou ranní zodpovědět a že to nikomu z nich neznemožnily třeba v tomto termínu také probíhající přijímací zkoušky na některou vysokou školu.

Videovyhodnocení celostátní přehlídky • PDF verze oficiální výsledkové listiny • Meziroční srovnání úspěšnosti našeho gymnázia v SOČ

Výsledky Celostátního kola SOČ 2020 z pohledu naší školy
12. Průšek Michal 8OB obor č. 2
10. Ulrychová Kateřina 8OA obor č. 5
8. Vojtová Kristýna 8OA obor č. 6
15. Götzová Adéla 8OB obor č. 8
10. Holoubek Martin 8OA obor č. 9
15. Jeřábková Eliška 8OA obor č. 10
10. Zikmunda Matěj 8OA obor č. 11
11. Prokop Tomáš 8OA obor č. 11
14. Mojžíš Marek 4A obor č. 12
13. Williams Jonathan Tobias 8OB obor č. 13
8. Ruferová Tereza 3A obor č. 16
13. Ševčíková Tereza 8OA obor č. 17
7. Trnečka Tomáš 8OA obor č. 18

Naprostá většina z našich reprezentantů umístila (až) ve druhé polovině pořadí (v každém oboru proti sobě stálo max. 16 prací). Představa, že maturitní práce (nebo práce SOČ) některého studenta naší školy byla letos shledána ve svém oboru např. jako 15. úplně nejlepší v celé republice, přesto velmi těší a můžeme na takovou být oprávněně a bez výčitek pyšní. A takových tam bylo od nás celkem 13 (některé dokonce i na lepších příčkách). Opravdu to není vůbec žádná ostuda, i když to vyneslo jen ve dvou případech a jen půlroční předplatné odborného časopisu. Všem sočkařům zde veřejně gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy, za kvalitně odvedenou práci při obhajobě i v naprosto nečekaných a velmi nestandardních podmínkách letošního ročníku soutěže SOČ. Vážíme si toho, že do sočky šli, že je pandemie neodradila a vytrvali až do nejvyššího kola.

Opravdu byl letošní rok z pohledu SOČ a našeho gymnázia přelomový. Tolik medailí z kraje, tolik účastníků v celostátním kole, to je nebývalý růst a velká radost. Medaile z republikového klání sice pro tentokrát všem unikly, ale nabyté zkušenosti zůstávají. Třeba si jednou někdo z těchto 13 zpětně vyhodnotí, že mu toho sočka dala do profesního života víc, než se mu nyní (možná) zdá.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup

školní garanti SOČ

Zdroj: Webové stránky SOČ

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Růžena Merunková

Růžena Merunková (*21. 3. 1940), vynikající česká herečka, recitátorka a dabérka, absolvovala v roce 1957.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První Ford

19. červenec 1903

V Detroitu se začaly prodávat první automobily z továrny Henryho Forda. (Model A stál 950 dolarů.)

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.