Úspěšné zakončení debatní sezony

Úspěšné zakončení debatní sezony

Náš debatní tým se o víkendu 21.-23.4. vydal na poslední (a také finálový) turnaj této debatní sezony na pražském gymnázium Nad Álejí. O průběhu napsal nejmladší člen výpravy Tadeáš Brablc.

Tým FurFon jel ve 4 lidech a to ve složení: Anselm Benedikt Štefan, Jakub Formánek, Matěj Piller a Martin Novotný. V rámci finále se konal i otevřený turnaj s jednoduššími tezemi pro týmy, které se nedostaly na finálový turnaj. Náš druhý tým nazvaný Debatní spam jel ve složení: Tomáš Koreň a Tadeáš Brablc a následně byli spojeni s dalšími 2 debatéry z gymnázia Open Gate. Tomáš Koreň byl propůjčen do týmu z Hradce Králové a to na první debatu na téma, že by stát měl poskytovat rychlý internet všem zdarma. Tým z Open Gate remizoval a tým nováčků z Hradce prohrál... Poté se až do konce turnaje prohodili mezi Hradcem a Open Gatem Tadeáš Brablc s Tomášem Koreněm a hned se debatovalo na téma, že bychom měli zrušit domácí úkoly. Tým z Hradce přesvědčivě vyhrál, druhému týmu se však debata nepovedla a prohrál. Na finálovém turnaji se debatovalo, že vlastenectví je žádoucí. Poté jsme všichni strávili večer v jedné pražské restauraci a náramně jsme si to užili. Po návratu však přišli povinnosti a museli jsme vymýšlet argumenty na další debatu, která byla na téma, že většinový volební systém by měl dostat přednost před poměrným, což nám zabralo čas až přibližně do 2 ráno.

Další den se na otevřeném turnaji debatovalo, že by MHD mělo být zdarma, tady se oboum týmům dařilo, HK-remíza a OG-přesvědčivá výhra, na finálovém turnaji se debatovalo téma: Měli bychom podporovat nahrazování lidské práce umělou inteligencí a poté teze, na kterou jsme se nejvíce chystali minulou noc. Po vyhlášení jsme zjistili, že jsme získali jen jeden bod, ale s týmem K.G.B.z gymnázia Mensa, který nakonec vyhrál celou ligu. Na otevřeném turnaji se debatovaly opět domácí úkoly. A výsledek? Debatní spam s další výhrou skončil 3., Hradec sice prohrál, ale skončil nakonec 7. z 10. Po společném večeru všech našich nymburských debatérů v kině a poté na pokoji byl čas jít spát a následující den, tedy 23.4. se vydat podívat na finálové debaty této sezoně a to v angličtině i v češtině. Tým proti kterému jsme na finále dostali náš jediný bod debatoval obě debaty, na anglické nad ním vyhrál tým z Open Gate a na české vyhrál nad Opavou. Mense i OG patří velká gratulace! A náš tým? Ač se může zdát, že jsme nedopadli nejlépe, není tomu tak. Vyhráli jsme debatní pohár (celkově za české debaty debaty i mimo turnaje), a umístili se 2. v debatním superpoháru (i v součtu s anglickou), takže celkově celou sezonu hodnotíme velmi kladně.

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.