🌾🌾 Medailové žně z online krajské přehlídky SOČ 2020

🌾🌾 Medailové žně z online krajské přehlídky SOČ 2020

Žně máme úspěšně za sebou, dožínky budou ovšem až později...
DOPLNĚNA OFICIÁLNÍ VÝSLEDKOVÁ LISTINA
Letošní online krajská přehlídka SOČ byla opravdu bohatou medailovou "sklizní". Soutěžící z naší školy na ní sklidili dohromady 21 medailí, z nichž polovina byla ZLATÝCH! To je nejen náš školní historický rekord, nýbrž i nový rekord mezi školami ve Středočeském kraji. Pozici nejúspěšnější školy na získané medaile v kraji ostatně držíme už několik posledních let. Tento rok jsme v tomto ohledu poprvé dokonce nejúspěšnější školou v rámci všech krajů!

Po vyhlášení nouzového stavu v ČR to nejprve vypadalo, že vyšší kola Středoškolské odborné činnosti (SOČ) budou společně s jinými předmětovými soutěžemi zrušena. (Ministerstvo školství ostatně zastavilo jejich finanční podporu.) Ústřední komisi SOČ a dalším nadšencům z organizačního ústředí se ale podařilo krajské organizátory přemluvit k uspořádání krajské přehlídky v online podobě. A stejně se plánuje i přehlídka na celostátní úrovni. Z našeho školního kola, konaného shodou okolností naštěstí poslední den před zákazem pobytu středoškoláků ve školních zdech, jsme do KK poslali 32 sočkařů. (Protože z každé školy v našem kraji mohou v každém z 18 oborů SOČ postoupit max. dva studenti, je nepřekročitelné maximum na školu 36.)

Po rozhodnutí o pokračování soutěže byly novelizovány propozice pro KK, z nichž vyplynula nová podmínka pro každého postupujícího: videoprezentace. Bez ní nemohla žádná práce na krajské přehlídce soutěžit. Znamenalo to pro sočkaře povinnost předstoupit před kameru a okomentovat během max. 10 minut svou prezentaci z obhajoby ve školním kole. Na druhou stranu mohli při tom předvést např. svůj "hmatatelný" produkt, ukázat jej ze všech stran, demonstrovat pokus nebo funkci svého produktu a v neposlední řadě také zapůsobit na diváka "kouzlem své osobnosti". Vložení natočené videoprezentace jako vlogu na YouTube znamenalo její zveřejnění na jednom z nejpopulárnějších internetových serverů současnosti. Pořízení videoprezentace v termínu do 27. dubna zvládlo s velkým úsilím a za různých domácích technických podmínek 24 našich odvážných letošních maturantů a jedna předmaturantka. Tím pádem jsme v soutěži měli na krajské úrovni o dva sočkaře více, než v loňském roce, a stanovili tak svůj nový rekord účasti.

Trojčlenné hodnotící komise KK byly v online spojení, načetly dopředu všechny práce, shlédly videoprezentace jejich autorů a připravily si otázky pro obhajobu. K té došlo v průběhu 4. a 5. května 2020 v určeném čase nejčastěji na diskuzním fóru na stránkách SOČ (v některých oborech ale využili i videospojení v reálném čase přes Skype). Z diskuzního fóra vyplývá, že všichni soutěžící si vedli velmi dobře, erudovaně a kultivovaně odpovídali na zapeklité dotazy komisí a zároveň se neostýchali přiznat, co nevěděli, nebo čím se v práci nemohli nebo nestihli zabývat. Rozhodování o výsledném pořadí v oborech bylo (stejně jako v minulých ročnících) nepochybně velice náročné. Stejně jako nebyla jednota ve způsobu obhajoby, různé komise pojaly i vyhlášení výsledků svého hodnocení různě. Dotazem do vnitřního informačního systému jsme se ale ve čtvrtek 7. května dostali k informacím o umístění našich reprezentantů ve všech oborech. Oficiální výsledková listina KK Středočeského kraje to potvrdila. Svými diplomy se úspěšní sočkaři mohou pochlubit např. u přijímacích zkoušek na vysoké školy.

12 zlatých medailí, 5 stříbrných a 4 bronzové znamená nejen v součtu naprostý historický rekord na naší škole - kam až paměť sahá, nikdy to ještě nebylo více. Meziroční srovnání úspěšnosti Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce v SOČ přináší k tomu speciálně vytvořené tabulky a grafy. Na dalším listu je i sumarizace úspěchů na celostátních přehlídkách. Prací v tomto neobvyklém 42. ročníku SOČ soutěžilo určitě méně, než obvykle. Přispělo k tomu jistě i to, že na některých školách třeba nestihli před epidemií koronaviru uspořádat školní kolo, což je pro postup na kraj podmínkou. S našimi borci se ale v různých oborech i tentokrát srovnávali ti nejlepší z gymnázií, která vysílají do soutěže své svěřence každoročně. Zcela nejvíce prací - 10 - bylo v oboru č. 16 Historie. Obzvláště nás potěšil kolosální úspěch obou našich sočkarů, když v konkurenci 8 dalších prací (!) obsadili se svými pracemi z historie zlatou i stříbrnou příčku. V oborech č. 11 Architektura, 12 Pomůcky a didaktika a 17 Filozofie a politologie, kde bylo méně prací, nasbíraly dvojice z naší školy také vždy zlato i stříbro.

Výtah z výsledkové listiny KK SOČ 2020 pro naši školu obsahuje i odkazy na videoprezentace, linky na vlákno diskuzního fóra soutěžního oboru a také na diskuzní příspěvek, v němž komise zveřejnila pořadí.

Dvanáct vítězů může počítat v termínu 13. až 14. června 2020 s (online) celostátní přehlídkou SOČ. Stříbrná práce T. Müllerové byla zařazena do tzv. licitace o účast na Celostátní přehlídce (tj. do pozdějšího rozhodnutí na základě nenaplnění kapacity v oboru soutěžícími z jiných krajů). Tereza licitací - oproti zde dříve uvedenému - neprošla úspěšně a v celostátním kole soutěžit nemůže. Podobně jako ona byl z druhého místa do celostátního kola přímo zařazen i Tomáš Prokop (architektonické práce v některých krajích nesoutěžily). Máme tedy nakonec včetně Tomáše P. neuvěřitelných 13 "želízek v ohni" letošní republikové přehlídky. I tento počet je novým školním rekordem (loni jsme vyslali sedm). Doufáme, že i s přihlédnutím k počtu sočkařů bude třeba překonán i náš další loňský školní rekord: bronzové umístění F. Touše v oboru č. 18. Informatika v celostátním kole.

Tradičně v sočkách v posledních letech nejúspěšnější škola Gymnázium Brno-Řečkovice (kde ovšem mají v jednom ročníku SOČ jako školní předmět a každý student školy je povinen sočku psát a soutěžit v ní) byla v KK na počet medailí (17 - my 21), počet zlatých (6 - my 12) i počet postupujících (11 - my 13) na republikové klání letos poražena nymburským gymnáziem. Srov. jejich výsledkovou listinu.

Meziročně rostoucí úspěšnost v jedné z nejobtížnějších středoškolských soutěží neomylně indikuje nejen osobní kvality a píli pisatelů soček, ale i v soutěži objektivně porovnávanou vysokou úroveň maturitních prací a také jejich vedoucích a konzultantů (až na výjimky učitelů našeho gymnázia). Z 87 našich letošních maturantů totiž 20 (tj. bez "zlaté" třeťačky T. Ruferové) = 23 % získalo ve svých oborech 1. - 3. místo v kraji. A 12 (opět bez T. Ruferové) = 14 % jich může své bádání obhajovat i na celostátní úrovni.

Jménem školy všem sočkařům tleskáme a děkujeme za vzornou reprezentaci, medailistům gratulujeme k jejich úspěchu a postupujícím držíme palce do celostátního kola. Pochvaly a stipendia dorazí později. Minimálně o jednom ze sočkařů víme, že mu jeho úspěch v KK zajistil automatické přijetí na vysněnou fakultu bez přijímacích zkoušek. Využíváme ještě tuto příležitost a vyjadřujeme díky všem, kteří se jakkoliv podíleli na krásném úspěchu, který naše škola v soutěži SOČ zaznamenala. Máme na mysli nejen zaměstnance školy, ale i rodinné příslušníky, partnery, partnerky a přátele sočkařů, kteří soutěžící různými způsoby podporovali, např. při tvorbě videoprezentací. Úspěch je to vlastně náš společný.

PaedDr. Helena Hantonová
Mgr. Radka Mlázovská
Mgr. Miroslav Soukup
školní garanti SOČ

Zdroj: Webové stránky SOČ

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Bedřich Feuerstein

Bedřich Feuerstein (15. 1. 1892–10. 5. 1936), světově proslulý architekt, scénický výtvarník, malíř a esejista světového rozhledu a mimořádných uměleckých kvalit, výrazná osobnost české moderní avantgardní architektury a scénografie, absolvoval na naší škole v roce 1910.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel papež

20. července 1903

V Římě zemřel ve věku 93 let na zápal plic papež Lev XIII. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.