Krajská přehlídka SOČ 2016

Krajská přehlídka SOČ 2016

Dva z celkem tří sočkařů z naší školy přivezli 27. dubna 2016 z Kladna stříbrné medaile. Škola měla na letošní krajské přehlídce SOČ jejich přičiněním opět sice jen nepočetnou, ale přesto důstojnou účast.

 

Krajská přehlídka 38. ročníku Středoškolské odborné činnosti se uskutečnila jako v letech předchozích na Střední průmyslové škole stavební a Obchodní akademii na Kladně. Soutěž probíhala jako obykle v 18 oborech různého zaměření, přičemž tentokrát jsme svá želízka v ohni měli v docela jiných disciplínách, než loni: Zdravotnictví, Elektrotechnika, elektronika a komunikace a Historie.

Zkušená sočkařka Dana Štípková ze 7MA, která se sočky zúčastnila letos již potřetí (samozřejmě pokaždé s jinou prací), tentokrát obhajovala medicínské téma: "Vliv 3alfa5beta - pregnanolon glutamátu na animálním modelu ischematické cévní mozkové příhody"Michaela Pekárková ze 7MB psala svou SOČ z oboru historie namísto ročníkové seminární práce v předmaturitním Dějepisném semináři. Téma znělo: "Obec Hostice (Hosterlitz) na okrese Šumperk v letech 1938-1945". I když to byla její první studentská vědecká práce a po školním kole teprve druhá obhajoba v životě, vedla si úspěšně a přesvědčila porotu natolik, že její sočka byla vyhodnocena jako druhá nejlepší (zatímco za sebou nechala sedm prací soutěžících v témž oboru). Jediným zástupcem silnějšího pohlaví mezi soutěžícími pocházejícími z nymburského gymnázia byl maturant Pavel Souček z 8OB. Jeho SOČ "Stavba zdroje napětí", v níž popsal, jak sám sestrojil a postupně zdokonaloval svůj zdroj napětí, který mu, jako vášnivému včelaři, jistě usnadní práci při vytáčení medu, když bude sloužit jako pohonná jednotka pro medomet, se umístila v elektrotechnickém oboru v konkurenci prací a projektů žáků středních průmyslových a středních odborných škol rovněž na druhém, tj. prvním nepostupovém místě. (Odborné vedení jeho práci poskytoval prof. Martin Eliška.)
Pedagogický doprovod trojici studentů do Kladna a zpět tentokrát zajistil prof. Miroslav Soukup (který byl zároveň konzultantem práce SOČ M. Pekárkové). Školní garantka SOČ, paní prof. Lenka Bubeníková, se bude 11. května 2016 účastnit jako porotkyně krajské přehlídky v Královéhradeckém kraji.

Oběma medailistům blahopřejeme, čekají je pochvaly pana ředitele i mimořádná stipendia; nejcennější jim jsou ale zkušenosti, které letos nebo za rok jistě zúročí při obhajobě maturitních prací a posléze při různých příležitostech na vysoké škole.

Kdo ani teď stále neví, co to "práce SOČ" je, nabízíme následující rychlokurz: SOČ je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů v 18 vědních oborech. Řešení odborného problému student (nebo kolektiv) podrobně popisuje ve své práci (tzv. "sočce"), další směr výzkumu i formulaci závěrů a celou podobu textu a příloh průběžně konzultuje se svým zkušenějším kolegou, obvykle některým učitelem. Po odevzdání prací probíhá zpravidla ve třech kolech soutěžní přehlídka prací, v nichž soutěžící své práce obhajují před odbornou porotou, která následně stanoví pořadí a rozhodne o postupu do vyššího kola. Nejúspěšnější práce v republice pak postupují do mezinárodních soutěží.

Zdroj: Webové stránky SOČ
Ke stažení
ikonaVýsledková listina KK SOČ 2016

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Valdemar Vyleťal

Valdemar Vyleťal (16. 10. 1900-20. 9. 1928), vlastním jménem František Vyleťal, učitel, spisovatel, básník a literární publicista, jehož pamětní deskou se honosí budova školy, odmaturoval na nymburské reálce v roce 1919.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Důlní neštěstí

2. duben 1903

Při důlním neštěstí v uhelném dole Königin Luise v Horním Slezku zahynulo 30 horníků.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.