Což takhle si trošku za-SOČ-kařit?!

Což takhle si trošku za-SOČ-kařit?!

Pokud jste si mysleli, že jste se po přečtení nadpisu tohoto článku zbláznili, mýlíte se a můžete zůstat naprosto v klidu. V následujících řádcích bychom Vám rádi představili soutěž, které se zkráceně říká SOČ. Celým názvem STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST.

Jedná se o zajímavý projekt, jehož kořeny sahají do 35 let vzdálené minulosti. Této soutěže se již před nějakou dobou několik studentů z naší školy účastnilo, ale v posledních pár letech se do této prestižní a celostátní soutěže nikdo nezapojil. Až letos, právě v 35. ročníku, se tři studenti třetího ročníku rozhodli jít do toho a zkusit něco nového.

Jedna škola, dvě práce a tři nezkušení třeťáci se vrhli do světa biologie a zdravotnictví a po více než půlroční práci výsledky svého výzkumu a bádání předvedli na školním kole, které se konalo ve čtvrtek 21. března 2013. Obě práce byly představeny před hojným publikem a porotou složenou ze dvou kantorů – pan profesor Michal Hrstka a paní profesorka Veronika Hanlová.

První práce, která byla na školním kole představena, nese název „Crohnova choroba a informovanost o ní mezi studenty středních škol“. Druhá práce se zabývala tématem „Život s diabetes mellitus“. Obě práce byly zařazeny do soutěžní kategorie číslo šest – zdravotnictví. 

Myslím si, že nyní budu hovořit nejen za sebe, ale i za mé dvě spolužačky, které se soutěže účastnily také. Tvorba práce nám sice zabrala hodně volného času, ale to, co nám dala, je pro nás mnohem důležitější. Dala nám nové zkušenosti a poznatky. Už ve třetím ročníku jsme měli možnost tvořit práci, která by se obsahově, ale i rozsahem mohla rovnat práci maturitní či bakalářské. Získali jsme spoustu praktických znalostí, které využijeme nejen v dalším studiu, ale hlavně v praktickém životě.

Tímto bychom rádi oslovili i potencionální zájemce z řad našich mladších spolužáků, kteří by se třeba v příštích letech chtěli projektu SOČ zúčastnit. Určitě to zkuste, protože vlastně nemáte co ztratit. Nečekejte, že práci budete mít napsanou za pár hodin, ale to, co se Vám v závěru vrátí, se nedá s ničím srovnat. V průběhu psaní práce si můžete zkusit nové role a vybudovat si tak zvyk na psaní obdobných prací. V budoucnu to budete potřebovat a my si myslíme, že právě Středoškolská odborná činnost je dobrým prostředkem, kterak se vše naučit.

V závěru bych rád za sebe, ale i za obě Nikoly poděkoval všem, kteří nám byli při tvorbě práce nápomocni. Zejména děkujeme panu Michalu Hrstkovi, který se stal vedoucím obou prací a věnoval svůj volný čas korekturám textů. Za to mu patří velký dík od nás všech! Dále děkujeme paní profesorce Evě Oupické za pomoc ohledně gramatické správnosti textu. Poděkování patří i paní profesorce Hanlové, která se stala vedoucím školního kola, a také panu Soukupovi, protože bez jeho upozornění na projekt SOČ, bychom o této zajímavé soutěži ani nevěděli. Děkujeme také vedení školy za ochotu a vstřícnost!

30. dubna míříme do Kladna a budeme se snažit, aby jméno naší školy bylo možná co nejvýše ve výsledkové listině. A vy, kteří váháte, pojďte do toho, stojí to za to!

Petr Pokorný 3.A

 

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

ing. arch. Alena Mocová, Ph.D.

Ing. arch. Alena Mocová, Ph.D. (*1980), autorizovaná architektka a urbanistka, proslavená vítězným projektem na monumentální baziliku v africkém Gabonu, maturovala na naší škole v roce 1999.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Řízení vzducholodi

12. listopad 1903

Francouz Henri Juillot podal nový důkaz o řiditelnosti vzducholodi:

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.