Síla lidskosti Nicolase Wintona

Síla lidskosti Nicolase Wintona

Ve středu 10. října se žáci kvart nesešli tradičně v budově školy v 7:45, ale před školou a vydali se k městskému kinu, kde již čekali žáci předmaturitního ročníku a maturitní dějepisný seminář. Byl zde totiž pro nás připraven program o siru Nicholasi Wintonovi (1909-2015), jenž zachránil 669 československých dětí, převážně židovského původu, před jistou smrtí v koncentračních a vyhlazovacích táborech tím, že organizoval jejich přesun do Velké Británie před vypuknutím druhé světové války.

Nejdříve jsme zhlédli dokumentární film Mateje Mináče Nicholas Winton - SÍLA LIDSKOSTI. Jednalo se o velmi pěkný a emotivní film, doplněný zajímavým komentářem – některým z nás dokonce ukápla i nějaká ta slza (a není se čemu divit). Pak jsme měli ještě možnost se ptát organizátora této akce Zdeňka Tulise na věci, které ve filmu nebyly.

Mnoho z „Wintonových dětí“ se se svým zachráncem po letech setkalo a mělo možnost mu osobně poděkovat. Byl povýšen do rytířského stavu britskou královnou. I když nás sir Nicholas Winton před třemi lety opustil, na jeho hrdinství a lidskost bychom neměli nikdy zapomenout.

Tomáš Trnečka, 7MA

Kdo se chce o „Wintonových dětech“ dozvědět víc, ať se podívá na webové stránky: http://www.wintonfilm.com/. Fotografie sira Wintona převzata od: EPA, ČTK

A jaké dojmy a postřehy si z kina odnesla kvarta A? Co ji překvapilo?

Do Británie byla poslána i šestiměsíční dvojčata!

„Wintonovy děti“ vůbec nevěděly, kdo je zachránil!

Wintonova statečnost, skromnost, lidskost

Byl jediný, kdo měl snahu a odvahu zachránit děti.

Děti si brali do svých rodin Britové ze středních a chudších vrstev, protože se styděli za svou vládu, jak se v září 1938 zachovala vůči Československu.

Humor a vitalita pana Wintona (i ve vysokém věku).

Zapsal se do Guinessovy knihy rekordů jako nejstarší člověk pilotující ultralight!

Smutek nad 251 dětmi, které nestihly odjet z Wilsonova nádraží, protože vypukla 2. světová válka, a radost z toho, kolik dětí zachránil.

Dojalo nás, jakého vděku se dostalo panu Wintonovi od „jeho dětí“, když se po tolika letech setkaly se svým zachráncem.

Vzplál v nás plamínek naděje, že i v tak hrozné době se našel někdo, kdo by byl ochoten riskovat svůj vlastní život pro záchranu stovek lidí, a proto doufáme, že dokument inspiruje ostatní k tomu, aby si pomáhali a byli na sebe milí, a také doufáme, že se na Nickyho Wintona nezapomene!

Zobrazeno: 5407x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Josef Pýcha

Absolvoval v roce 1933.

Narodil se 23. 5. 1914 ve Strakách. Na reálce v Nymburce jej učil kreslení J. Vokálek a B. S. Urban.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Revoluce v Dominikánské republice

30. říjen 1903

Vypukla revoluce v Dominikánské republice, USA a evropské válečné lodě vysadily vojsko k ochraně konzulátů.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.