První dvě držitelky zlaté úrovně v programu DofE na naší škole

První dvě držitelky zlaté úrovně v programu DofE na naší škole

V roce 2016 získalo naše gymnázium licenci na vytvoření centra pro poskytování Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu. Mezi první zájemce o absolvování bronzové úrovně patřily Jarča Mrázová a Eliška Prášilová. Tu se jim podařilo získat v roce 2017. V roce 2018 dokončily stříbrnou úroveň a letos na konci srpna splnily poslední krok, který jim scházel pro získání nejvyšší, tedy zlaté úrovně: čtyřdenní dobrodružnou expedici.

Co je to DofE

DofE je výzva pro každého ve věku od 14 do 24 let. Jedná se o program osobního rozvoje.

V DofE jde o to, aby se každý účastník pravidelně věnoval aktivitám, které ho baví. Důležité je naučit se dosáhnout svých cílů a zkusit si něco nového. Absolventi programu získávají mezinárodně uznávaný certifikát, který se hodí do životopisu, ale také při studiu v zahraničí.

Na světě je 1,3 milionu mladých lidí, kteří program DofE plní.

Jak plnily své cíle Jarča s Eliškou?

Eliška se v rámci talentu nejprve věnovala vaření, jako závěrečnou metu si vytyčila upečení maturitního dortu pro svého bratra. V další úrovni pletla, a ve zlaté úrovni bylo jejím cílem udělat čekatelskou zkoušku, která umožňuje samostatné vedení skautského oddílu.

Ve sportu nejprve běhala, chtěla si totiž zlepšit známku v běhu na 1500 metrů, pak se připravovala na sestavu v pole dance, ve zlaté úrovni si vylepšovala svoji fyzickou kondici pravidelným posilováním.

V rámci dobrovolnictví pomáhala nejprve s tréninky v oddíle pole dance, pak připravovala program pro skautský oddíl, a nakonec doučovala angličtinu.

Jako akci s pobytem absolvovala mezinárodní jazykový kurz v Dánsku, ve svém hodnocení tento pobyt popsala následujícími slovy: „Byla to úžasná zkušenost. Jela jsem tam sama a bála se. Naštěstí lidé, kteří tam byli se mnou byli úžasný a odvezla jsem si spoustu nových kamarádů. Zároveň jsem si i vylepšila výslovnost a takové to myšlení za běhu.“

Jarča se v bronzové úrovni věnovala malování, běhání a v rámci dobrovolnictví pečovala o dítě se specifickými potřebami, v tom pak pokračovala i v dalších dvou úrovních.

Ve stříbrné úrovni si vybrala jako talent pečení a vaření, což pak dále provozovala i ve zlaté úrovni. I díky jejím slaným tyčinkám se našim děvčatům podařilo spolu se studenty hotelové školy vybrat během Food Festivalu v Poděbradech 10 270 korun pro Mikiho.

Ve stříbrné a zlaté úrovni vykonávala také stejný sport. Začala hrát volejbal, ve kterém se zlepšovala, dokonce se účastnila i turnajů v šestkovém volejbale a také v beachvolejbale. Stala se spolu s družstvem naší školy vítězkou okresního kola středních škol.

Jako akci s pobytem absolvovala jazykový kurz němčiny pro mediky.

Jak hodnotí své působení v DofE?

Eliška:

Nejvíce zábavné na každé úrovni jsou dobrodružné expedice. V bronzové a stříbrné úrovni jsem byla se stejnými lidmi. Už před expedicí jsme se znali tak od pohledu a schůzek, které se konali před expedicemi. Ale zlatá byla trošku jiná, nejdříve se nám rozpadla původní skupina, a tak jsme se přidali do jiné. Ta se pak bohužel také rozpadla. Zůstala jsem já s Jarčou a díky paní profesorce Martínkové jsme se spojili s Andreou, která koordinuje expedice. A měli jsme velké štěstí, protože letos poprvé probíhaly expedice plánované přímo od DofE. Jediný problém byl, že jsme se nemohli sejít, a to kvůli koronaviru. Domlouvání probíhalo přes sociální sítě a cvičná expedice také neproběhla. A tak se naše skupina sešla osobně až na nádraží v Berouně. Zpočátku jsme byly nesmělé, styděly jsme se a nevěděly co čekat. V průběhu prvního dne jsme se trochu seznámily a druhý den ještě víc. No a třetí a čtvrtý den jsme vypadaly, jak když se známe věčnost. Byla to super expedice se super lidmi a klidně bych do toho šla znovu.  

Jarča:

DofE byla výborná zkušenost. V rámci dlouhodobých aktivit jsem se spoustu věcí naučila a expedice byly také skvělé. Na stříbrnou a bronzovou jsme šly s Eliškou s našimi spolužáky z gymnázia, na zlatou jsme zůstaly samy a musely si najít novou skupinu. S tím nám pomohlo ústředí DofE, které letos expedice pořádalo. S organizací byl trochu problém, nejen kvůli koroně ale i kvůli tomu, že jsme se přihlásily na poslední chvíli. Nakonec všechno dopadlo dobře, sešli jsme se fajn parta a máme v plánu další společné akce. Jako výstup vytvoříme komix, kterým provází naše maskotka plyšová Liška. Liška bude, především dětem, vysvětlovat, jak se mají a nemají chovat v přírodě.

Ráda bych se i dále účastnila DofE akcí a s DofE  spolupracovala jako ambasadorka. Také bych chtěla poděkovat paní profesorce Martínkové za její pomoc a podporu, díky které se nám podařilo úspěšně dokončit všechny tři úrovně.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc.

Prof. Ing. Dr. Miroslav Kutílek, DrSc. (8. 10. 1927-4. 10. 2016), hydropedolog, vysokoškolský pedagog, proděkan Fakulty stavební ČVUT v Praze a příležitostný spisovatel beletrie pod pseudonymem Marek Hofman, maturoval na Reálném gymnáziu v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Finská ústava

15. duben 1903

Na příkaz ruského cara Mikuláše II. byla na tři roky pozastavena platnost finské ústavy. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.