Po rozhlednách Orlických hor

Po rozhlednách Orlických hor

Spacák, plachta, karimatka, ráno vstaneš a je jinovatka.

 

V sobotu 29. září jsme se vydaly vstříc chladným nocím v rámci naší zlaté a tedy poslední expedice DofE. Tentokrát jsme se rozhodly pro trasu přes Orlické hory a vybraly takovou, abychom po cestě navštívily co nejvíce rozhleden.

 

První den expedice ráno z nymburského nádraží jely vlakem jen tři účastnice. Jedna z účastnic totiž o víkendu skládala akreditační zkoušky na debatního rozhodčího a mohla vyrazit až v sobotu odpoledne. Podle toho jsme také trasu upravily, takže první den jsme ušly jen 8 km. Naše cesta vedla z Rokytnice v Orlických horách na Anenský vrch, kde jsme mohly obdivovat výhled z první rozhledny na naší trase. Zbytek skupiny dorazil v pořádku přesně na večeři.

Druhý den jsme se vydaly na cestu dlouhou 25 km. Navštívily jsme rozhlednu na Velké Deštné, Masarykovu chatu a poté jsme přešly na polskou stranu, kde na nás čekala rozhledna na Vrchmezí a pod ní naše druhé spací místo. 

Třetí den jsme ušly přibližně 15 km a přes Olešnici v Orlických horách, nádhernou rozhlednu Šibeník a zříceninu hradu Frymburk mířily na rozhlednu Varta. Po cestě nás ale zastihl silný déšť, a tak jsme musely přespat na nejbližším možném místě, což pro nás byla nákladní rampa u malé továrny. Poslední den naše trasa vedla krásnou přírodní rezervací Peklo, kde jsme mohly obdivovat rozmanitou přírodu. Naším cílem bylo Nové Město nad Metují, kam jsme po 15 km v pořádku dostaly.

Vzhledem k termínu, ve kterém expedice probíhala, už byla v noci poměrně velká zima. Během naší cesty bylo velmi proměnlivé počasí, a tak to chvílemi opravdu náročné. Přesto jsme si expedici opravdu užily a budeme na ni i na dvě předešlé ještě dlouho vzpomínat.

Eliška Schwarzová, Luisa Anna Hofmanová, Ema Lojková, Zuzana Klazarová, Zuzana Krejzarová

 

Aktuální informace

13.10.2024

Zveme na prohlídku školy ve středu 16/10 od 13.00 do 16.00 hodin. Součástí programu jsou informační schůzky s vedením školy v 13:15, 14:00, 14:45, 15:15 hod.

09.09.2024

Novinka pro studenty a rodiče

Celý článek

Významní absolventi

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um.

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um. (*1977), muzikoložka, hlasatelka a moderátorka, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1996 (pod dívčím příjmením Kopecká).

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

17. květen 1903

Američanka Agne Woodová zaběhla v Poughkeepsie (stát New York) 220 yardů za 30,6 s. Byl to první registrovaný světový rekord v běhu žen.

Nejčtenější

20.09.2024

19.záři se na atletickém stadionu Sportovního centra Nymburk konalo okresní kolo Atletického středoškolského poháru. V kategorii dívek se účastnilo pět a v kategorii chlapců čtyři školy. Soutěžilo se v klasických disciplinách, 100m, 400m, 1500m (dívky 200m a 800m), dále skok vysoký, skok daleký, vrh koulí a závěrečná štafeta 4x200m. Družstvo s nejvíce body za výkony bralo přímý postup do krajského kola.

celý článek
28.09.2024

Workshopů v projektu Kamdu s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií se v posledních dvou letech zúčastnilo několik studentů vyššího nebo čtyřletého gymnázia z naší školy. Někteří z nich jsou opět přihlášeni do nabídky Kamdu pro podzimní semestr 2024. Další zájemci se ještě mohou také přidat a opravdu je z čeho vybírat. Opět jsme (tentokrát především zásluhou J. Holečka ze 6XA) shromáždili recenze dosavadních účastníků, abychom novým zájemcům poskytli zpětnou vazbu. Ještě dodávám, že přihlášení do projektu se kvůli celoškolní evidenci účasti a zejména zařízení uvolnění z výuky na workshopy musí hlásit ještě u školního kariérního poradce prof. Soukupa.

celý článek
19.09.2024

V pondělí 9. 9 se za deštivého počasí naši primáni vydali na adaptační kurz do Rokytnice . Odpoledne se naštěstí počasí trochu umoudřilo a mohli jsme tak vyrazit na Dvoračky. Následující dny byla v programu dopolední výuka HV a VV, odpolední exkurze do Muzea zapadlých vlastenců v Pasekách, celodenní výlet k prameni Labe, exkurze do Harrachovské sklárny a v pátek 13. 9 už se jelo domů. Přestože nám počasí moc nepřálo, někteří by si prý klidně adapťák ještě prodloužili :) A teď už pár slov od žáků 1PA.....

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.