Mediální kurzy

Mediální kurzy

V květnu proběhly v terciích mediální kurzy. I v letošním školním roce se kurzy konaly ve škole a ne na chatách v Rokytnici. Přinášíme pohled na kurzy obou tříd v podání studentky Ester Novotné z tercie A a Lenky Štětkové a Martiny Šukové z tercie B. 



Mediální kurz tercie A

      Mediální kurz tercie A probíhal od 14. 5. do 18. 5. 2012 s naší profesorkou češtiny, paní Flesarovou. Byli jsme rozděleni do realizačních týmů, které měly za úkol vytvořit během těchto pěti dnů televizní zpravodajství, jedno vydání novin a rozhlasové vysílání.

     V pondělí jsme dostali několik pracovních listů, seznamovali jsme se s pojmem média a začali jsme s vymýšlením názvů pro svou televizi, rádio a noviny.

     Na úterý jsme měli naplánovaný výlet do liberecké zoo a do IQ parku. V IQ parku jsme si vyzkoušeli řadu zajímavých pokusů a na jejich základě natočili spoustu neobvyklých reportáží. V zoo byla ideální příležitost vytvořit anketu, ale i natočit různá videa.

     Ve středu jsme získali nové informace o hromadných sdělovacích prostředcích prostřednictvím dalších pracovních listů a ve zbytku dne jsme pracovali na svých „mediálních produktech“.

     Na čtvrtek nám paní profesorka zařídila zajímavou procházku po Nymburce s odborným výkladem pana místostarosty Fojtíka. Snad se nám podařilo jeho poutavé vyprávění přenést do našich studentských prací.

    V pátek ráno už jsme měli jen trochu času na doladění posledních detailů a v druhé polovině vyučování jsme si navzájem prezentovali výsledky práce jednotlivých skupin.

     Poděkovaní patří paní profesorce Flesarové, která s námi celý týden absolvovala a odborně nás vedla, paní profesorce Jeníkové, jež s námi jela jako doprovod do Liberce, a také starším spolužákům Bobanu Vrbíkovi a Ondrovi Hadáčkovi (5QA), kteří nám byli dva dny k dispozici, když jsme si nevěděli rady s technikou.

      Jsem ráda, že naše gymnázium mediální kurz organizuje. Na vlastní kůži jsem zažila nelehkou práci žurnalistů, kteří musí dennodenně vytvářet věcné, vtipné a poutavé zpravodajství. Práce ve skupinách také nebyla vždy lehká, ale nakonec jsme všechno zvládli, spoustu se toho naučili a užili jsme si i hodně legrace. Na mediální kurz budu ráda vzpomínat.

                                                                                                                             Ester Novotná, tercie A

 

Mediální kurz tercie B - výlet do Liberce

 

Dne 29. května se tercie B vydala do Liberce. Tento výlet proběhl za účelem natočení materiálů pro potřeby našeho mediálního kurzu. V Liberci jsme navštívili IQ park a zoologickou zahradu.

V IQ parku jsme si mohli prohlédnout mnoho zajímavých fyzikálních zařízení a hlavolamů, měli jsme možnost zkusit si moderovat počasí, stoupnout si před termokameru nebo si projít zrcadlový labyrint. Občerstvení nabízel Restaurant na konci vesmíru. Když majitelé restaurace přišli o všechny zásoby hranolek nebo hamburgerů, pokračovali jsme směr zoologická zahrada.

V ZOO jsme viděli různá exotická zvířata, například bílé tygry. Zvířata s naší kamerou bohužel moc nespolupracovala. Většinu času jsme však věnovali anketním otázkám, které jsme pokládali náhodným kolemjdoucím. V následujících dnech výsledky naší práce využijeme při tvorbě televizního zpravodajství, novin a rozhlasového vysílání.

Po celou dobu nás doprovázela paní profesorka Flesarová a paní profesorka Šádková.

Počasí nám přálo a všichni si z výletu přivezli nejen spoustu zajímavých videí, ale i mnoho zážitků.

                                                                                                                   Lenka Štětková a Martina Šuková

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1948.

Narodil se 21. 9. 1929. Státní reálné gymnázium v Nymburce navštěvoval v letech 1940 až 1948. Jisté literární sklony projevoval již na gymnáziu – vydal třídní časopis TERMIT.

 

 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.