Ekokurz BiS 2024 – putování za poznáním

03.06.2024
Ekokurz BiS 2024 – putování za poznáním

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

Pondělní program probíhal přímo v Nymburce a to v lesoparku Ostrov. Tam na studenty čekala praktická ukázka odchytu a kroužkování ptáků, včetně poutavé ornitologické přednášky studenta Lesnické fakulty v Brně, Jirky Šantavého. Další praktická část prvního dne se věnovala fytocenologii a zoologii. Studenti zjišťovali biodiverzitu či chemické vlastnosti  prostředí. Prakticky měli možnost odchytu bezobratlých a to jak ve vodě tak i na louce.

Úterní program byl věnován návštěvě ZOO Chleby, kde díky komentované prohlídce pana ředitele Ing. Reného Fraňka a jeho manželky, získávali studenti cenné informace nejen o vlastním chovu zvířat v ZOO, ale i o životě v širších a neotřelých souvislostech.

Středa byla ve znamení divokých koní a zubrů. Navštívili jsme přírodní rezervaci v Milovicích, která vznikala na území bývalého vojenského prostoru a první „obyvatelé“ byly vypuštěni v roce 2015. Poutavé vyprávění zakladatele a ředitele rezervace Ing. Dalibora Dostála a pohled na divoké koně, byl pomyslnou třešinkou celé exkurze do těchto míst našeho regionu.

Čtvrtek nám umožnil poznat další zajímavé místo a to Centrum ekologické výchovy Huslík, nedaleko Poděbrad. Zde jsme měli domluvenou praktickou ukázku odchytu a zajímavého povídání o obojživelnících z úst vedoucího zoologa Polabského muzea, RNDr. Martina Šandery. Díky připraveným odchytovým místům, mohli studenti na vlastní oči vidět řadu druhů obojživelníků, ryb i bezobratlých.

Páteční, finálové setkání studentů a učitelů bylo již ve škole, kde proběhlo jednak závěrečné shrnutí a opakování poznatků z celého kurzu, ale také tvorba posterů z jednotlivých lokalit.

Ekokurz 2024 proběhl za krásného a slunečného počasí a byť byly vlastní přípravy v delším časovém období náročné, stejně jako vlastní organizace, veškerá energie se vyplatila a kurz můžeme považovat za přínosný a vydaření!

Na tomto místě děkuji prof. Renatě Bursové za velkou pomoc s celým kurzem a studentům za jejich zájem a prima atmosféru!

Michal Hrstka

 

 

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1952.

Narodil se 8. 4. 1934 v Nymburce. V roce 1958 ukončil studia na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

31.05.2024

FOTOGALERIE: FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY NBK

Na letošní čtvrtou a zároveň i poslední alumni besedu jsme pozvali absolventku gymnázia z roku 2004. Je jí RNDr. Milada Křížová, meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu, která pracuje i v Redakci počasí České televize. Setkání s ní proběhne v nymburské knihovně ve čtvrtek 6. června 2024 od 17.30 hodin s tématem: Počítání počasí?!

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.