Bienvenus à Nymburk aneb francouzský jazykový kurz pro primu a sekundu

Bienvenus à Nymburk aneb francouzský jazykový kurz pro primu a sekundu

Je to již dlouholetá tradice, že se v červnu spojí francouzská skupina z 1PA a 2SA a společně stráví několik netradičních, ale intenzivních hodin FRJ, v jiném kolektivu a s jinou náplní, než klasické hodiny francouzštiny. Ve dnech 19. a 20. června se z našich francouzštinářů stali tvůrci průvodce Nymburkem ve FRJ…

Na začátek bylo třeba osvojit si základní slovní zásobu, aby člověk mohl mluvit o městě. Následně si smíšené skupinky 1PA+2SA rozdělily nymburské památky a mohli jsme vyrazit na procházku Nymburkem s cílem pořídit ty nejúžasnější fotografie vylosované stavby. Jakožto účastníci jazykového kurzu samozřejmě v průběhu cesty všichni procvičovali francouzštinu, každý zvládl popsat, kde se zrovna nachází, že jde rovně, odbočuje doprava či doleva nebo u jaké památky se zrovna nacházíme. Vycházku jsme absolvovali v opravdu tropickém počasí, takže se hodilo, že naše prohlídková trasa vedla náhodou kolem oblíbené nymburské zmrzlinárny. A samozřejmě každý účastník, který si pořídil zmrzlinové osvěžení, vysvětlil ve francouzštině naší Corinne, jakou zmrzlinu doporučuje.

Po návratu každá skupinka připravila stránku do nymburského průvodce. Výsledkem dvoudenního snažení je téměř dvacetistránkový průvodce městem Nymburk ve francouzštině.

Z reakcí zúčastněných vyplývá, že zvolený model dvoudenního kurzu se stále líbí a snad má tedy smysl. Ve zpětných vazbách jsme se mohli třeba dočíst…

- tyhle dva dny byly super. Mě to bavilo a mého spolupracovníka taky. Nic bych neměnil.

- líbilo se mi pracovat se Zuzkou, byla super a se vším pomáhala. Procházka venku po památkách byla skvělá. Bavilo mě i psát francouzsky tu kartu, která se nám podle mě povedla z obsahové i grafické stránky. Zároveň bylo skvělé, že jsme poznali nové spolužáky. Moc mě to bavilo a těším se na příští rok.

- oba dva dny se mi líbily. Užili jsme si hodně zábavy a taky se toho dost naučili o Nymburce a jeho památkách. Škoda, že už to končí. Jen ve středu bylo až moc vedro, ale i to jsme vydrželi:)

- líbila se mi procházka po Nymburce, nelíbilo se mi pracování ve skupině.

- líbilo se mi: zadání práce, nový kamarádi, práce ve dvojici; nelíbila se mi naše památka, procházka – byla moc dlouhá – a čtení před tabulí.

- líbilo se mi chození po městě, zmrzlina, to, že jsme měli 10h frj. Nelíbila se mi zacházka na hřbitov.

- líbilo se mi to, ale minulý rok se mi to líbilo o něco více.

- Bylo to fakt super! Doplnila jsem si slovní zásobu, seznámila jsem se a ta spolupráce byla hlavní. Taky jsem zjistila, že v Nymburce je hodně památek:) . Jsem ráda, že jsme byli spojeni se sekundou v týmech. Někdy to spojení byla katastrofa, ale o to to bylo mnohem zajímavější. Byla zábava chodit po Nymburce, jíst zmrzlinu…Jediná věc, která je špatná je, že je to jen jednou za rok. Už se těším, až budu v sekundě a budu ten chytřejší.) Palec nahoru a zdar všem učitelům, kteří to s námi vydrželi!

 

Moc děkujeme všem účastníkům za přístup a nasazení. Je pro nás odměnou vidět naše žáky, že francouzštinu dokáží zužitkovat v praxi. Přejeme všem krásné a dlouhé prázdniny a v září au revoir!

Corinne Veisy, Lucie Prokešová a Pavel Kotyza

 

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jan Moravec

Jan Moravec (*1993), absolvent Gymnázia Nymburk v roce 2013, je šampionem v silovém trojboji.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Bezdrátová telegrafie

27. květen 1903

AEG a Siemens založily Společnost pro bezdrátovou telegrafii.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.