VLS na exkurzích v Nymburce

VLS na exkurzích v Nymburce

Vlastivědný seminář po celý školní rok navštěvuje 13 žáků a žákyň z 1PB. V průběhu roku se seznámili s dějinami území Nymburska v pravěku a raném středověku, po celou zimu zkoumali nymburské dějiny a památky a na jaře si některé z nich prohlédli i v terénu. V posledních měsících školního roku se jejich zájem stočil též k Poděbradům a Lysé nad Labem.

Letošní VLS má dějepisné zaměření (dějepisné a zeměpisné zaměření se rok od roku střídá, aby si tento předmět mohli žáci 1PB a 2SB zapsat po oba úvodní roky svého studia). Každý z žáků si v průběhu celého školního roku tvoří vlastní "brožurku", tedy jakoby originální učebnici VLS. Do ní si zaznamenává teoreticky probírané učivo i zajímavosti z exkurzí, vlepuje fotky, mapky apod. Brožurka bude každému určitou památkou na první prozkoumání místního regionu a orientaci v něm.

Vzhledem k tomu, že v hodinách dějepisu v primě se probírá pravěk a starověk, a žáci ještě nemají jistotu ani v členění dějin na základní epochy, ani v orientaci v minulosti jako takové, věnovali jsme se vývoji Nymburska přísně chronologicky a s odkazy na epochy jako např. středověk, novověk, ... První mimořádnou aktivitou byla návštěva nymburské eneolitické mohyly kmenového náčelníka ještě v září. V průběhu zimních měsíců jsme se postupně všichni vystřídali s krátkými referáty k nymburským památkám, které pan profesor ještě doplnil některými zlomovými okamžiky minulosti královského města (založení, městská privilegia, poskytnutí úkrytu princezně Elišce Přemyslovně v roce 1310, saský vpád roku 1634, období rozvoje v 19. století související především s vybudováním železničního spojení Vídně a Berlína a železničních dílen v Nymburce). Na konci března jsme se v rámci seminární hodiny vypravili na prohlídku nymburské renesanční sladovny z 16. století. O měsíc později naše kroky vedly do expozice Vlastivědného muzea, kde jsme zkoumali nejen dějiny města a historické snímky ulic a objektů, ale i expozici k železniční dopravě. Okružní procházku historickým centrem Nymburka, která byla završením referátů, jsme absolvovali za krásného počasí v květnu. (Přitom většina ocenila mimo jiné také zastávku na zmrzlinu.)

Zpráva a fotky z proběhlé dobrodružné výpravy do Poděbrad i na červen plánované celodenní exkurze do Lysé přineseme v dalších samostatných článcích.

Možná nevíte, že Vlastivědný seminář (podle ŠVP) integruje předměty Dějepis a Zeměpis a zaměřuje se na lokální historii a regionální zeměpis Nymburska. Přispívá k naplňování cílů předmětů Dějepis a Zeměpis na příkladech z blízkého okolí bydliště studentů, spojuje v sobě aspekty historické a environmentální. Na základě hlubšího poznání lokální historie a zeměpisu regionu podporuje a rozvíjí lokální patriotismus (probouzení kladného vztahu k místu bydliště), národní cítění a vztah k naší zemi. Vlastivědný seminář napomáhá tomu, aby studenti byli schopni později snáze zařadit lokální historii a zeměpis regionu do širších souvislostí (zejména národních a evropských dějin a zeměpisu ČR a Evropy). Studenti se v něm učí orientovat se nejen v prostoru, ale i v dějích a v čase. Poznávají, jak se život a věci vyvíjejí a jakým změnám podléhají v čase. Na základě poznávání okolní krajiny a dalších informací studenti sledují proměnlivost přírody a vliv lidské činnosti na ni.

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. Ing. Zdeněk Sobotka, DrSc.

Absolvoval v roce 1945.

Narodil se 13. 3. 1926 v Nymburce. Aktivně působil jako vedoucí vědecký pracovník v oborech teorie pružnosti a plasticity, mechaniky struktur a kontinua, v oborech reologie, bioreologie, vazkopružnosti a biovazkopružnosti i biomechaniky.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Hayova-Varillova smlouva

18. listopad 1903

Spojené státy a Panama uzavřely Hayovu-Varillovu smlouvu, který zaručila USA všechna práva ke stavbě, provozu a ochraně průplavu.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.