Třída 3TA a řemesla

V úterý 2. 5. se třída Tercie A vydala na výlet do nedalekého centra řemesel a bylinných zahrad Botanicus v Ostré. Jak si žáci den užili?

Ráno jsme se vlakem dopravili do Stratova, kde na nás čekal zbytek třídy. Když jsme se sešli, vypravili jsme se společně lesní cestou do Ostré. V Botanicu jsme si mohli vyzkoušet různá řemesla. Jednou z možností byla lukostřelba. U lukostřelby byl pán převlečený za středověkého lukostřelce, který nám vysvětloval, jak se kdysi střílelo, společně s ukázkou různých typů luků.

Nikola Pomšárová, 3TA

Všichni jsme si vyzkoušeli v Botanicu řadu řemesel, která zde nabízeli, ale mně nejzajímavější přišel dráteník. Zde jsme si mohli vytvořit buď čtyřlístek, nebo motýla. Byla to ale složitá práce a zabrala spoustu času, protože zde jde hodně o pečlivost. I tak jsem ráda, že jsem to mohla zkusit a vyrobit si čtyřlístek, který si teď mohu vystavit. Také jsme se stavili v mýdlárně, kde jsme si vymodelovali mýdlo. Všichni zde byli moc milí a nápomocní a rozhodně jsem si den užila.

Bára Němcová, 3TA

Také jsme s kamarádkou šly ozdobit perníčky. Paní perníkářka byla velmi ochotná nám pomoct, když poleva netekla tak, jak měla. Oběma se nám perníček povedl! Po procházce v zahradách s pozorováním pávů a koz jsme se šly občerstvit. Výběr byl veliký, a tak rozhodování nebylo jednoduché. Pak jsme si už jen sedly, povídaly si a žertovaly se spolužáky.

Anna Litovová, 3TA

Kromě procházky květinovou zahradou jsme si mohli vyzkoušet některá stará řemesla jako hrnčířství, provaznictví, výrobu mýdel a svíček, zdobení perníčků, výrobu mincí nebo tvarování ozdob z drátu. Měla jsem příležitost vytvarovat si vlastní mýdlo s pomerančovou esencí a bylinkami a také jsem si domů odnesla drátěného motýla.

Lucie Hausenblasová, 3TA

Dnes jsme s mojí třídou navštívili Botanicus v Ostré. Já osobně jsem si vyzkoušel lukostřelbu, vyrazil jsem si minci a vyrobil jsem si lano. Celý den jsem si užil a rád se tam ještě někdy v budoucnu vrátím.

Jáchym Jalovecký, 3TA

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Lubomír Košťál, Ph.D.

Mgr. Lubomír Košťál, Ph.D., expert v oboru početních neurověd, fyzik, matematik, statistik, vedoucí Oddělení Početních neurověd Fyziologického ústavu AV ČR, v. v. i., laureát prestižní ceny Otto Wichterleho, maturoval na nymburském gymnáziu v roce 1997.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.