Požární poplach v Národním muzeu

12.12.2018
Požární poplach v Národním muzeu

Ve středu 12. 12. jsme se s dějepisným seminářem, předmaturanti i maturanti, pod vedením paní profesorky Hantonové vydali na exkurzi do historické budovy Národního muzea. Ta byla od roku 2011 pro návštěvníky uzavřena a procházela rekonstrukcí. Nyní je od 28. října znovu částečně zpřístupněna veřejnosti (do konce roku 2018 zdarma) a v novém lesklém kabátku nabízí návštěvníkům hned dvě výstavy s názvem 2x 100 a Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava. Celé muzeum bude otevřeno 17. 11. 2019.

Výstavou věnovanou Československu nás provedla sympatická lektorka. Upozornila nás na nejdůležitější a nejzajímavější exponáty, poutavě vyprávěla, jak Československo vzniklo, jaký byl život Čechů i Slováků, s jakými problémy se lidé v průběhu sta let potýkali, co přinášel život v socialismu. Dokonce jsme si mohli prohlédnout originály několika významných smluv a dohod, například podepsané mírové dohody z Paříže, mnichovskou dohodu nebo deklaraci Hácha – Hitler, jejímž podpisem byla ukončena existence meziválečného Československa. 

Výstava 2x 100, otevřená při příležitosti dvoustých narozenin Národního muzea, je souborem 200 nejvýznamnějších a nejzajímavějších sbírkových předmětů vlastněných Národním muzeem. Najdete tu opravdu vše: šaty, šperky, hudební nástroje, meteorit, drahokamy, nejstarší razítko Národního muzea, trilobity,...

Zajímavým zpestřením celé naší exkurze byl bezesporu požární poplach. Ten nás, všechny návštěvníky muzea, vyhnal z budovy a my jsme byli nuceni strávit několik minut venku na mraze, někteří pouze v tričku s krátkým rukávem. Naštěstí šlo pouze o planý poplach spuštěný pravděpodobně při práci na stále probíhající rekonstrukci dominanty horní části Václavského náměstí.

 

                                                                                                                                                                                                                                   Anna Ternbachová, Marie Kudová, 4A

Zobrazeno: 4804x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Vojtěch Kerhart

Absolvoval v roce 1910.

Narodil se 4. 7. 1892 v Poděbradech. Architekt, přítel a spolupracovník Bedřicha Feuersteina.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel Eduard Weyr

23. červenec 1903

Zemřel Eduard Weyr (*21. 6. 1852), český matematik.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.