Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2021

Maturanti na stážích projektu ZkusTo! 2021

DO ČLÁNKU DODATEČNĚ PŘIDÁNA ZPĚTNÁ VAZBA STÁŽISTŮ A STATISTIKA STÁŽÍ
Poprvé se v letošním roce mohli naši maturanti přihlásit na některou ze stáží projektu ZkusTo! čelákovické stomatoložky MUDr. Kateřiny Žemličkové. Díky týmu specialistů - nadšenců si i naši studenti mohli na pár hodin vyzkoušet, co reálně obnáší ta nebo ona profese. Vyzkoušení práce v běžném provozu a přímo na klientech daného zařízení či firmy proběhlo ještě před okamžikem volby skladby maturitních předmětů a také před podáním přihlášek na vysoké školy.

Stáží se z naší školy zúčastnilo 21 zájemců (vedle nich byli na stážích i maturanti z gymnázií v Čelákovicích a Brandýsa nad Labem). Každý si mohl vybrat až dvě stáže a byl v týdnu od 11. do 14. října 2021 na stáž nezapočteně uvolněn z výuky. Na zkoušku se tak maturanti změnili např. ve stomatology, dentální hygienistky, fyzioterapeutky, lékárníky, učitele na 1. stupni ZŠ, právníky. Vypravili se do finanční nebo projektové kanceláře, do vývojářského centra Škoda Auto a do IT studia. Dokumentují to fotografie, které jsme převzali z facebookového profilu projektu ZkusTo! Ze zachycených výrazů je dobře patrné, že si to stážisté báječně užili a stáže jim při plánování vlastní kariéry dobře prospěly. To ostatně potvrzují do jednoho i všichni účastníci, když projekt hodnotí jako přínosný, dobře vymyšlený i fungující.

Absolventi stáží následně sepsali i podrobnou zpětnou vazbu na projekt ZkusTo!, díky níž se můžeme dozvědět, co je na konkrétním pracovišti čekalo:
🦷 Stáž u dentální hygienistky přinesla informace o podmínkách studia pro získání kvalifikace k tomuto oboru. Byly pořízeny snímky dutiny ústní před a po návštěvě zubní hygieny, stážistka si vyzkoušela část postupu práce hygienistky s klientem (prohlédnutí chrupu, použití srpku, pískování, …). Došlo i na objasnění přibližné ceny za jednotlivé služby.
💊 Na stáži v lékárně si stážistka vyzkoušela něco málo z práce v laboratoři. Poté si s lektorkou prošli celou lékárnu, podívali se i do počítačového systému a také se dozvěděli o studiu farmacie a samotné práci v lékárně přímo od zkušené lékárnice.
👨‍💼 Finanční ředitel stážistům nejprve představil obor podnikání. Následovala informace o historii firmy YNOT, prohlídka jejích provozů a seznámení s aktuálními plány a problémy. Lektor také popsal, co obnáší jeho funkce ve firmě. Následovala praktická zkouška výpočtu mezd zaměstnanců a odvodu daní a pojištění a na závěr si všichni potiskli tričko logem projektu ZkusTo!
💆‍♀️ Na stáž u fyzioterapeutky přišli dva zájemci o tento obor v době, kdy bylo pozváno několik pacientů s různými typy zranění. Lektorka stážistům demonstrovala, jaká forma fyzioterapie je na každé zranění nejvhodnější a jak o pacienta odborně pečovat. Některé terapeutické cviky si pak maturanti vyzkoušeli i přímo na sobě.
👩‍🏫 Na stáži u učitelky I. stupně v základní škole se stážisté dostali přímo do role pedagoga, když ve výuce učili prvňáčky číst písmenka a řídit jejich práce ve skupinkách. Hráli s nimi různé hry na procvičování číslic a písmen, kontrolovali splnění úkolů a přidělovali hodnocení (jedničky a razítka).
👨‍⚖ Stáž z oboru práva probíhala s advokátem. Stážistky rozebíraly různé soudní případy, ale i otázky z předešlých přijímacích zkoušek na práva. Společně s lektorem navštívily jednu přednášku na Právnické fakultě UK a veřejné soudní řízení.
👩‍⚕️ O stáž v ordinaci stomatoložky byl největší zájem. Lektorka neopomněla seznámit stážisty s pozitivy i negativy svého zaměstnání, ukázala jim veškeré vybavení, mohli pozorovat stomatologa v jeho běžném pracovním dni a dokonce případně i zubařce asistovat. Zajímavý byl nácvik chirurgického šití rány na prasečích nohách, které si účastníci stáže před tím skalpelem nařízli. Dalším praktickým úkolem byla tvorba otisku chrupu, aplikace anestezie, cvičné vrtání, čištění a vyplnění kanálků i celého zubu, leštění zubů, zkouška postoje u křesla, práce se zubařskou vrtačkou. K tomu samozřejmě popis funkce různých lékařských nástrojů v ordinaci, informace o přibližných cenách úkonů a o studiu stomatologie.
👨‍🔧 Stáž u vývojáře motoru přinesla našemu zájemci o tento obor praktické informace o postupu výroby nového modelu auta. Na vlastní oči mohl uvidět stacionární testování motoru i celého auta a dokonce se zúčastnit i testovací jízdy (jako pasažér).

A ještě je k dipozici statistika účasti na stážích ZkusTo! z naší školy.

prof. Miroslav Soukup
školní kariérový poradce
Školní poradenské pracoviště

Zdroj: Website projektu

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Růžena Merunková

Růžena Merunková (*21. 3. 1940), vynikající česká herečka, recitátorka a dabérka, absolvovala v roce 1957.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kartuziánský řád

29. duben 1903

Dlouhotrvající rozepře mezi francouzskou vládou a řeholními řády, zvláště kartuziány, vyvrcholily v první polovině roku 1903:

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.