Lidi to tak nenechaj - zážitkový workshop organizace Post Bellum pro předmaturanty

 Lidi to tak nenechaj - zážitkový workshop organizace Post Bellum pro předmaturanty

Septimy a 3A absolvovaly v průběhu 2. a 3. května v krásném prostředí Skautského institutu na Staroměstském náměstí zážitkový workshop LIDI TO TAK NENECHAJ pod vedením lektorů.

Workshop se zabývá náladou poválečného Československa a vychází ze skutečnosti. Účastníci tohoto programu mají příležitost vžít se do uvažování jednoho studenta, skauta Jiřího Navrátila, který stojí v létě roku 1949 před důležitým rozhodnutím, zda pomáhat, nebo nepomáhat s přípravami státního převratu, jenž měl za cíl svrhnout komunistickou vládu v Československu.

A co na to naši studenti?

Po přesunu z hlavního nádraží do Skautského institutu jsme se rozsadili a program mohl začít. Například jsme si měli vybrat nějakého "občansky statečného" člověka.  Na workshopu se mi velmi líbilo zapálení organizátorek pro věc.  

Workshop se mi moc líbil. Byl hezky interaktivní, osobní a myslím, že si díky tomu každý odnášíme rozličný zážitek. Zároveň jsme ale dostali možnost spolupracovat jako třídní celek. Prostředí i lektoři byli moc příjemní a sympatičtí. Téma, stejně jako celý workshop, bylo podáno neotřele a zajímavou formou. Věřím, že jsem se dokázala vžít do hlavního hrdiny našeho příběhu a díky tomu lépe pochopila (a procítila) probírané téma. Odnáším si tedy obrázek o poválečné době na našem území. 

Na úvod bych ráda řekla, že se mi workshop líbil. Téma bylo osvěžující oproti jiným dosti obecným tématům, která jsou nám podávána jinými médii. Lektoři byli velice sympatičtí a zjevně zapálení do práce. Prostředí a okolí bylo velmi příjemné, skoro až domácké. Ráda jsem se na chvíli vcítila do více méně běžného občana v poválečné době a jsem ráda, že jsem se workshopu účastnila. (Tereza Smejkalová)

Workshop se odehrával ve velmi příjemném prostředí. Vůbec jsem nevěděla co od toho očekávat, ale velmi mile mě to překvapilo. Z workshopu si odnáším mnoho zajímavých myšlenek, které se odrážejí i do běžného života. Celkově tuto akci hodnotím velmi kladně. 

Jelikož mě dějepis moc nebere a 20. století je mé nejméně oblíbené téma, tak mě osobně to nebavilo. Líbilo se mi ale, jak lektoři vymysleli aktivity a snažili se nás do všeho zapojit. Věřím, že pro někoho, koho baví tato část dějin, to bylo velice přínosné. 

Myslím, že téma samo o sobě je určitě zajímavé, ale to, jak to lektoři pojmuli, bylo úžasné, myslím, že toto byl jeden z nejlepších workshopů, na kterých jsem kdy byla, lektoři byli úžasní, milí, nic nebyl problém, nevím, jestli jsem se dozvěděla něco nového, protože jak už říkal Michal v posledním kroužku, dost toho vím od prarodičů z vyprávění, ale určitě je super vědět, co se stalo s těmi lidmi, kteří se ozvali.

Téma bylo moc zajímavé, přiblížilo nám to dobu, která není zas tak dávno, ale je to dost dávno na to, abychom o tom tolik už nevěděli. Lektoři byli moc příjemní a věděli, jak téma pojmout a pracovat s kolektivem. Prostředí bylo příjemné a tematické, jelikož muž, o kterém jsme se bavili, byl skautský vedoucí. Líbilo se mi pojetí historie z pohledu osudu jednoho člověka a ne z pohledu čísel, které mají představovat lidi, jak občas bývá historie v učebnicích líčená. To, že jsme se mohli alespoň trochu vcítit do této situace, nám může pomoci i při hodnocení dnešní situace a světa, ve kterém teď žijeme.

Líbilo se mi, že workshop byl zaměřen na příběh jednoho člověka a že jsme se také mohli zapojit, lektoři byli přátelští, prostředí bylo příjemné a myslím, že jsem se toho o 50. letech 20. století hodně dozvěděla.

Workshop se mi líbil. Byl kreativně zpracovaný a lektoři byli moc milí.

 

Workshop se mi moc líbil, bavila mě interakce mezi lektory a námi studenty. Dozvěděla jsem se o příběhu Jiřího Navrátila, a dokonce se vžila do jeho role. Jsem moc ráda, že jsem se toho mohla zúčastnit.

Workshop hodnotím kladně. Líbil se mi styl podání informací, že jsem se do toho mohli zapojit i my. Zvolené téma mi vyhovovalo, bylo zajímavé. Lektoři byli v pohodě. Dozvěděl jsem se o panu Jiřím, který se nebál postavit proti komunistickému režimu i přes to, že musel část života prožít ve vězení.

 

Workshop se mi velice líbil. Nejvíce mě zaujalo zpracování a interagování s námi. Napomohlo k tomu i to, že jsem skaut, takže jsem měl k tématu blízko.

Workshop se mi moc líbil. Téma bylo zajímavé a řekla bych i dobře zvolené. Byl totiž koncipován spíš na osobní prožitky a pocity pamětníků než na suchou a nudnou historii z učebnic. Lektoři byli zvoleni vhodně, přibližné věkové skupiny jako jsme my. Umístění do prostředí Skautského institutu na Staroměstském náměstí bylo více než příhodné. Nových historických informací sice workshop moc neobsahoval, ale myslím si, že byl primárně zaměřený na pochopení doby a myšlení občanů Československa. Přišlo mi zajímavé ukazovat realitu na příkladu skautského odbojáře a mít možnost vzít do ruky věci z té doby. To byl pro mě asi největší zážitek. Celkově nám workshop pomohl nejen s pochopením tématu nástupu komunistů k moci a jejím upevňováním, ale i docela stmelit třídu, dodat lidem v ní odvahu, pocit, že se nemusí bát říct své názory na veřejnosti a celkově upevnit vztahy ve třídě.

Workshop se mi líbil. O tomto období jsem mnoho nevěděla, a proto jsem uvítala, jakým způsobem nám bylo téma podáno. Bylo příjemné, že jsme se vžili do jistého pana Jiřího a téměř ke všemu jsme došli sami, např. při rozhodování, jak se asi mohl cítit v různých situacích. Pracovali jsme také ve skupinách, a to buď s "krabičkami", kdy jsme se bavili o různých předmětech a fotografiích ze zásuvek nebo formou scének sehraných ve skupinách na určitý úryvek textu souvisejícím s  Jiřím. Lektoři nám byli po celý workshop nápomocni a také sehrávali takové malé scénky. Po konečném shrnutí vyšlo najevo, že jsme se ve Skautském institut všichni cítili příjemně a pohodlně.

Zobrazeno: 419x

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin. Pozvánka...

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1941 s rodným příjmením Leišová.

Narodila se 19. 1. 1922 ve Všejanech a zemřela v r. 1985 v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt malíře Whistlera
17. červenec 1903

V Chelsea zemřel týden po svých 60. narozeninách anglický malíř a grafik James McNeill Whistler. 

Nejčtenější

24.04.2024

Celé čtvrteční dopoledne bude pro návštěvníky připraven ve škole i mimo ni doprovodný program mezinárodní konference Bohumil Hrabal neidylický. Pro návštěvníky konference, pro studenty naší školy i studenty z blízkých gymnázií se tak skýtá možnost podívat se na program, který si k výročí 110 let od narození pana spisovatele připravili žáci a učitelé naší školy!

 

 

celý článek
27.04.2024

I v roce 2024 se počet medailových zisků ze středočeské krajské přehlídky SOČ v Kutné Hoře pro naši školu dá označit jako "příval". Z 20členné výpravy odjíždělo s medailemi 14 našich soutěžících. Takový byl výsledek dlouhodobého úsilí našich nadaných studentů. Pět z nich jistě a další tři možná se proto vypraví na celostátní přehlídku SOČ 2024 do Pardubic. Soček se na krajské přehlídce obhajovalo celkem 85 a z toho 20 bylo z naší školy (tj. 24 %). Ta si počtem prací i medailí opět udržela postavení v SOČ úplně nejúspěšnější školy v celém kraji.

celý článek
30.04.2024

Slunečné, úterní ráno a vlastně celé dopoledne patřilo na naší škole poslednímu zvonění našich maturantů.

Jedná se letitou tradici loučení se studiem, pasováním septimánů a přísahou profesorů.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.