Jak se žilo za Keltů?

05.02.2019
Jak se žilo za Keltů?

Odpověď na tuto otázku už vědí naši studenti prim. V úterý 5. února a ve středu 6. února se totiž třídy prima B a prima A vypravily do Prahy do Národního muzea na právě probíhající výstavu Keltové, kde absolvovali program s workshopem Jak se žilo za Keltů. A jak si ho naši studenti užili?

Dne 5. 2., za velkého mrazu vyrazila třída 1PB spolu s profesorkami Renatou Lašovou a Lucií Prokešovou do Prahy do Národního muzea na výstavu o Keltech. V muzeu jsme vytvořili šest skupin a každá skupina dostala od průvodkyně papír, na kterém byla otázka. Odpověď jsme měli nalézt během prohlídky. Viděli jsme spoustu zajímavých exponátů, například mince duhovky a dveře, které jsme mohli otevřít keltským klíčem, který vypadal jako háček. Na konci jsme si kontrolovali odpovědi na otázky a řešili malý zábavný kvíz.

Kamča a Anežka, 1PB

Dne 6.2.2019 se třída 1PA společně s paní profesorkou Prokešovou a Plechlovou vydala vlakem do Prahy. Z Masarykova nádraží jsme došli do Národního muzea. Tam jsme navštívili výstavu o Keltech. Byli jsme rozděleni do šesti skupin. Dostali jsme desky s otázkami. Odpovědi jsme se dozvěděli během výstavy. Průvodkyně nás provedla po celém areálu výstavy.

Určitě jsme se dozvěděli mnoho nových informací o Keltech, kteří byli mimochodem velice zruční. Nakonec jsme přišli do veliké místnosti. Ta se nacházela úplně na konci výstavy. Všichni jsme odprezentovali svoje odpovědi a zhodnotili výstavu a ukázali si keltské předměty. Do Nymburka jsme se vraceli opět vlakem. Celá výstava se mi líbila a ostatním určitě také.

Viki, 1PA

 

Dne 6.2.2019 vyrazila naše třída prima A do Národního muzea na exkurzi o Keltech s paní profesorkou Prokešovou a paní profesorkou Plechlovou. Ráno v 8:06 jsme se nastoupili do vlaku, který nás odvezl do Prahy na Masarykovo nádraží. Když jsme vystoupili, došli jsme k Národnímu muzeu a tam jsme chvilku posečkali, než se muzeum otevře. Mezitím jsme se rozdělili do šesti studijních skupin.

Po otevření nás uvnitř čekala paní průvodkyně Valérie, která nám vše o Keltech vysvětlila a také každé skupině dala úkol v podobě otázky, kterou jsme měli během prohlídky vypracovat.

V prvním sále vybrala paní průvodkyně mě a Lucku  a podle měst nám dala příjmení: Haltštadská a La Ténská. Poté jsme se dívali na keltskou hrobku ze starší doby železné a na hrobku z mladší doby bronzové. Je neuvěřitelné, jaký udělali Keltové obrovský pokrok. Následně jsme viděli jaký je rozdíl mezi ornamenty z doby železné a doby bronzové. Pak jsme v sále s náboženstvím viděli hlavu druida a zlatý hrnec, ve kterém se dochovalo 25 000 spon a různých doplňků. Dále jsme viděli, jak se žilo v keltských domech a vyzkoušeli jsme si, jak se tenkrát klíčem otevíraly dveře. Nakonec jsme prezentovali své odpovědi na otázky, které jsme dostali od průvodkyně na počátku exkurze.

 

Naše otázky a odpovědi :

 1.                  Jak Keltové bydleli ?

 Keltové bydleli v domech ze dřeva, neměli komín, místo toho měli díru ve střeše.

 2.                  Co Keltové jedli ?

  1. Na ohni dělali placky a chleba
  2. Používali tyto potraviny :

           Ořechy

           Obilniny (pšenice, žito, ječmen)

           Luštěniny ( hrách, čočka)

           Občas maso

 

Anička, Lucka a Ema, 1PA

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MgA. Josef Krofta

prof. MgA. Josef Krofta (30. 3. 1943-18. 3. 2015), divadelní režisér, loutkoherec a vysokoškolský pedagog, držitel prestižní Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, absolvoval v roce 1960.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Anthracite Coal Commission Report

22. březen 1903

Theodore Roosevelt přikázal zveřejnit Anthracite Coal Commission Report, 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.