Exkurze za cukrem do Dobrovice
Dne 12. 11. 2013 se třída 3A, pod dohledem paní profesorky Hanlové a Hantonové, vydala na exkurzi do cukrovaru v Dobrovici.
Počasí nám přálo, a tak nic nebránilo se v ranních hodinách sejít na nymburském nádraží, ze kterého jsme putovali vlakem přímo do Dobrovice. Další etapou exkurze byla asi kilometrová „procházka“ po hlavní silnici z nádraží do cukrovaru, kde na nás již čekala sympatická slečna průvodkyně ve žluté reflexní vestě a mikrofonem v ruce.
Byli jsme seznámeni s celkovým zpracováním cukrové řepy a postupy při výrobě cukru. Od zasazení semínka cukrové řepy do půdy, až po balíky cukru na pultech obchodů. Prošli jsme výrobnou závodu i stálou expozicí dobrovického muzea cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství. Dostalo se nám i možnosti ochutnat právě vyrobený cukr, melasu z cukrové třtiny, rozemletou řepu v laboratoři a šťávu z cukrové řepy, odvápněnou a zbavenou kalu.
A co zajímavého jsme si z návštěvy muzea a závodu odnesli?
TTD = Thurn Taxis Dobrovice
1 kg řepy = 180 g cukru (cca 32 kostek cukru)
1 směna = 22 zaměstnanců
K meziproduktům se řadí např. melasa.
Cukr se nebalí v Dobrovici, ale je odvážen do Mělníka.
Řepné řízky vypadají jako hranolky.
Vylisované řepné řízky se používají jako krmivo v zemědělství.
Saturační kal je využíván jako vápenné hnojivo.
I přes špatné komunikační podmínky mezi slečnou průvodkyní a žáky naší třídy, kdy přes hluk strojů a spolužáků nebylo slyšet všechny informace a navzdory nevábnému zážitku v podobě silného zápachu zpracovávané cukrové řepy, který se s námi vlekl i cestou domů, bych celou exkurzi hodnotila jako přínosnou a pozitivní. Do vlaku jsme nastupovali obohaceni o nové informace a posilněni notnou dávkou cukru.
Barbora Henzlová, 3.A