Exkurze tercie A do Národního muzea

Exkurze tercie A do Národního muzea

Dne 19.6. navštívila třída 3TA v doprovodu paní profesorky Stránské a paní profesorky Krejčíkové Národní muzeum.

V Nymburce jsme ráno nastoupili do vlaku, kterým jsme se dopravili do Prahy, kde na nás čekal zbytek třídy.

Od Hlavního nádraží jsme šli kratší procházkou k Národnímu muzeu, které nás okouzlilo svou krásou. V muzeu jsme byli ještě před otevírací dobou, takže jsme byli zhruba 40 minut v muzeu úplně sami. Hned po příchodu se nás ujala paní průvodkyně, která nás nejdříve zavedla do šaten, a poté do panteonu. V něm jsme si prohlédli mnoho soch zajímavých osobností a vyplnili si pracovní listy. Kolem desáté začali do muzea přicházet další návštěvníci, takže náš program skončil.

Po skončení programu jsme si šli prohlédnout vzácné kameny, nástroje z pravěku, meteority a další zajímavosti. V 11 hodin jsme muzeum opustili a měli krátký rozchod na Václavském náměstí, kde si většina z nás koupila něco dobrého k jídlu.

V 11:51 jsme nasedli na vlak směrem do Nymburka, a tím byla naše exkurze ukončena.

Šimon Zelený

 

Dnes jsme se s naší třídou Trecií A vydali na exkurzi do Národního muzea. Kolem osmé hodiny ráno jsme nastoupili do vlaku a i přes drobné zpoždění jsme všichni v pohodě dorazili na místo.


Tam jsme se seznámili s velmi milou průvodkyní, která nás uvedla do panteonu, jednoho z nejkrásnějších salů v naší zemi, který nám připomíná významné muže a ženy české vědy, umění a kultury.

K vidění byla například socha spisovatele Jana Nerudy, významného historika Františka Palackého, nebo přírodovědce Kašpara Štenberka...

Obdivovat jsme také mohli obrazy zachycující české dějiny, např. Karek IV zakládá pražskou univerzitu a Povolání Přemysla Oráče k vládě...

Panteonem naše prohlídka ale neskončila. V Národním muzeu se dále nechází rozsáhlá sbírka vzácných minerálů, mnoho exponátů zvířat, od hmyzu až po savce a v neposlední řadě obchod se suvenýry.

Lucie Hausenblasová, Petra Klazarová

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1946.

Již ve škole projevovala sklon k výtvarnému umění a pracovala pod vedením tehdejšího profesora gymnázia akad. mal. Quido Lexy.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.