Exkurze do pivovaru v Nymburce
My, studenti 7MA, 7MB a 3A s našimi doprovody, profesorkami Stojarovou, Kolbabovou, a Mahnelovou, jsme navštívili 28. 3. 2018 v rámci každoročně školou pořádaného projektového dne Bohumila Hrabala pivovar v Nymburce.
Pracovník pivovaru nás provedl přes humno (kde se nechává naklíčit ječmen), kolem vystěracích kádí (vystěrka->rmut->sladina->mladina), kolem kádí, kde se přidává do mladiny chmel, a vyprávěl nám o chlazení, zrání a filtraci. No prostě nám podrobně popsal celý technologický postup výroby piva.
Pravdivost jeho tvrzení si někteří z nás ověřili při ochutnávce sotva hotového piva z korbele, aby to bylo stylové (samozřejmě pouze ti zletilí z nás, že ano).
Autorka: Běhounková Hana