Exkurze do cukrovaru
V rámci výuky chemie se ve čtvrtek 9. října žáci 3. A vydali na exkurzi do cukrovaru v Dobrovici, kde se nachází největší cukrovar v České republice.
Nejdříve nás průvodce provedl celým areálem. V rámci prohlídky nám poskytl výklad spolu s názornou ukázkou postupu zpracování řepy. Postupně jsme měli možnost prohlédnout si skoro celý areál od chemické laboratoře, kde se testuje kvalita řepy až po její zpracování, kdy se z ní stává cukr. Dokonce jsme mohli ochutnat některé z meziproduktů cukru jako řízky z řepy, lehkou šťávu nebo těžkou šťávu.
Nikdo z nás netušil, jak je náročný proces zpracování cukrové řepy, abychom si mohli osladit cukrem takovým, jak ho známe všichni z běžného života. Je až neuvěřitelné, co vše se z cukrové řepy vyrábí a jaká je to důležitá plodina pro náš průmysl. Nevyrábí se tu totiž jenom cukr, kterého zde vyrobí cca 140 000 tun, ale zpracovávají se i zbytky z řepy, které jsou využity na hnojivo nebo na pelety (krmivo pro skot). Dalším produktem z cukrové řepy je líh a bio palivo E 85. Jak je vidět, cukrová řepa má skutečně mnoho energetického využití.
Na závěr zajímavé prohlídky areálu jsme si prohlédli Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice, kde jsme shlédli shrnující dokument. Seznámili jsme se s historií cukrovaru a pěstování cukrovky.