Exkurze do cukrovaru v Dobrovici
Ve čtvrtek 17. října se celý třetí ročník vyššího gymnázia (3A, 7MB a 7MA) zúčastnil exkurze do Cukrovaru v Dobrovici.
Po první vyučovací hodině jsme se shromáždili před nádražím v Nymburce a po krátké cestě vlakem jsme vystoupili na zastávce Dobrovice a šli jsme asi 2 km pěšky do cukrovaru.
Rozdělili jsme se na 3 skupinky po jednotlivých třídách. Všichni jsme dostali helmu, vestu a sluchátka, do kterých nám průvodce na několika zastávkách v celém areálu cukrovaru povídal o jednotlivých fázích výroby cukru z cukrové řepy. Během necelých dvou hodin jsme obešli většinu částí cukrovaru. Od začátku výroby - svážení řepy na hromady, přes kontrolu kvality řepy v laboratoři, praní řepy, řízkování, extrakci šťávy, čištění šťávy hydroxidem vápenatým, filtraci, krystalizaci zahuštěného roztoku cukru až po finální krok – oddělení a sušení krystalků bílého cukru. Na konci exkurze nás čekala ochutnávka produktů různých částí výroby – lehké šťávy, těžké šťávy a melasy.
Exkurze pro nás byla zajímavým zpestřením hodin chemie.
Poté jsme se opět pěšky vydali na nádraží v Dobrovici a vlakem zpět do Nymburka, kde exkurze skončila.
Farková Aneta 7MB, Michael Rossi