Exkurze do cukrovaru - Dobrovice
Naše třída 3A měla tu čest, ovšem jako každý třetí ročník na naší škole, podniknout exkurzi do cukrovaru v Dobrovici. Doprovodem nám byla prof. Bubeníková a prof. Lébl.
Na exkurzi jsme se těšili, protože je to samosebou ta nejlepší možnost jak se dozvědět něco nového a užitečného a mimochodem, dostat se na jeden den z té školní rutiny. Neodradilo nás ani horší počasí, ani zvláštní závan cukrovaru, který se cestou z vlakové zastávky na místo určení, nenápadně stupňoval.
Prohlídka venkovní části cukrovaru byla zajímavá především tím, jak byla celá výroba zpřeházená a skoro nic na sebe nenavazovalo, ale i přesto všechno to fungovalo a my se dozvěděli odkud a kam řepa putuje.
Uvnitř samotné továrny bylo narozdíl od venku poměrně velké teplo. S tím přišla i pořádná dávka tuhého, sladkého a skoro nedýchatelného vzduchu, kterou zpříjemnila snad jen menší ochutnávka řízků.
Nakonec nás paní průvodkyně zavedla do muzea, kde nám bylo předloženo mnoho informací o historii cukru i cukrovaru.
A pak už zbývalo jen se vzdálit zpět na vlakovou zastávku. Počasí se umoudřilo a jak se blížil vlak, vzdaloval se pach cukrovaru.
Johana Pešánová