Exkurze 7MB do cukrovaru v Dobrovici
Studenti septimy B navštívili ve středu 7. listopadu dobrovický cukrovar a muzeum cukrovarnictví.
Ve středu 7. 11. 2012 nastoupila septima B pod vedením prof. Stojarové na vlak, který nás odvezl do nedalekého města Dobrovice, kde nás čekala exkurze do nejstaršího činného a zároveň nejmodernějšího cukrovaru ve střední Evropě. Přesun od nádraží do cukrovaru jsme překonali svižnou chůzí, jelikož kolem nás jezdila spousta nákladních vozidel směřujících do cukrovaru a zpět. Po příchodu do areálu se nás ujala moc milá paní průvodkyně, která nás doprovázela celou prohlídkou. První část exkurze nás zavedla přímo do provozu, kde se cukrová řepa zpracovává a dává vzniku řepnému cukru. V cukrovaru v Dobrovici se během cukrovarnické kampaně, která začíná vždy na podzim a trvá přibližně 90 - 100 dní, vyrobí 140 000 tun cukru. Z tohoto množství je 70 % určeno pro český trh. Dalším produktem, který se vyrábí v cukrovaru Dobrovice, jsou pelety, ethanol pro potravinářské účely a biopalivo. Pelety jsou vysušené cukrovarnické řízky, ze kterých byl extrahován téměř všechen cukr. Pelety se prodávají zemědělcům a slouží jako krmivo pro skot. Prohlídka v plném provozu byla velmi zajímavá. Viděli jsme i pomocné provozy, čističku odpadních vod a vápenku. Druhá část exkurze byla věnována návštěvě zdejšího nově zrekonstruovaného muzea. V různých částech expozice bylo možné se seznámit s historií pěstování řepy na našem území a pomůckami, které se při něm využívaly. Po prohlídce muzea jsme se podepsali do pamětní knihy, oblékli a vydali frekventovanou cestou směr nádraží.
Milan Peterka