Badatelský klub 2022 - 2023

Badatelský klub 2022 - 2023

Stejně jako minulý rok, i tento školní rok jsme měli možnost scházet se každý pátek po vyučování v laboratoři fyziky a bádat nad různými záhadami na poli fyziky. Bádali jsme nejen s obyčejnými pomůckami, se kterými možná pracovali už i naši rodiče, pokud chodili na stejné gymnázium, ale i s moderními čidly od firmy Vernier, u kterých nám pomáhal se zpracováním naměřených hodnot program.

I přesto, že Badatelský klub je výhradně pro studenty nižšího gymnázia, dokázali měřit tak, že by se za to nemuseli stydět ani studenti vyššího gymnázia. Leckdy dostali úlohy schválně i těžší, aby museli vymyslet i například způsob zavěšení tělesa, aby měli co měřit. Nouze nebyla ani o exkurze a různé soutěže nejen na půdě školy, ale i mimo ni. Pokud si to studenti užili alespoň z části jako my, tak to nebyl promarněný rok J

                                                                                              Klára Fraňková a Radka Mlázovská

Badatelský klub

Už od minulého školního roku ve škole funguje Badatelský klub pod vedením paní profesorek Fraňkové a Mlázovské. Badatelský klub vznikl proto, aby nás formou zábavy a pokusů naučil to, co bychom ve fyzice probírali až na vyšším gymplu. Klub probíhá vždy v pátek po škole, a ačkoliv se to zdá už trochu pozdě, my vždy rádi přijedeme, protože víme, že si z každé hodiny odneseme něco nového. Zároveň také s klubem jezdíme na různé výlety. Naposledy jsme se podívali do krytu Folimanka v Praze a předtím do planetária nacházejícího se taktéž v Praze. Když zrovna nikam nejezdíme, děláme ty již zmíněné pokusy. Například pokus s mikrovlnkou, kde jsme za pomoci čokolády či toustového chleba zjišťovali rychlost světla. Tento pokus se nám bohužel vydařil pouze na poprvé. Když jsme chtěli pokus zopakovat, praskl nám v mikrovlnné troubě talíř. Také jsme  začali projekt, při kterém budeme v menších skupinkách vyrábět hydraulická zařízení. Naše práce budou vyrobeny z dřevěných špachtlí, z injekčních stříkaček a z průhledných plastových trubiček. Mimo toho nám letos bylo umožněno vyzkoušet si, jak funguje 3D tiskárna. Na tuto hodinu paní učitelka Mlázovská pozvala odborníka na 3D tisk, aby nám ukázal, jak tiskárna funguje, ale také proto, aby nám pomohl si v programu Tinkercad vymodelovat svůj vlastní model. S jeho pomocí jsme si každý navrhli a následně vytiskli svou vlastní klíčenku, kterou jsme si mohli odnést domů.

Na závěr bych chtěla za všechny poděkovat paní učitelce Mlázovské a paní učitelce Fraňkové za to, že si na nás každé páteční odpoledne najdou čas. Budeme se těšit zase příští rok.

 

Adéla Kašparová, 3TA

Zobrazeno: 1304x

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1956.

Narodil se 23.1 1939. Absolvoval Fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze. Během studia byl pedagogickým asistentem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Saša Machov

16. červenec 1903

- narodil se Saša Machov (†23. 6. 1951), český tanečník a choreograf.

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.