Exkurze do Provence

Exkurze do Provence

Od 10. do 15. května se studenti z nižšího i vyššího stupně našeho gymnázia vypravili na další exkurzi do Francie. Tentokrát do oblasti Provence a na Azurové pobřeží. Jeli jsme společně s paní profesorkou Prokešovou, paní profesorkou Sedlatou a paní profesorkou Suchánkovou.

Vyjeli jsme v pondělí večer.  Naším prvním cílem byl přes 2000 let starý akvadukt Pont du Gard, který postavili Římané, a přiváděl vodu z hor do Nîmes. Již od prvního dne bylo vedro a slunce vydatně svítilo. Den jsme zakončili v někdejším papežském paláci (mezi lety 1309-1377) ve městě Avignon, který je proslavený nejen svým mostem, o kterém zpívá Waldemar Matuška v proslulé lidové písničce:

To je on, Avignon
most jak panna, kde hned zrána
davy jdou a jak jdou, v prostřed mostu tancujou
"Sur le pont d´Avignon on y danse, on y danse tous en rond…”

Ve středu jsme si ráno vychutnali typickou francouzskou snídani (de la baguette!!!) a vydali se za nabitým programem. První místo, kam jsme se vypravili, bylo Muzeum levandule – Musée de lavande. Levandule sice ještě nekvetla, ale přesto to všude příjemně vonělo. Všichni si nakoupili mejdlíčka a sáčky plné levandule. A aby té levandule nebylo málo, navštívili jsme i cisterciácký klášter (Monastère cistercien) Sénanque, které je levandulí naprosto obležené. Opatství je velmi krásné, umístěné v odlehlé krajině údolí Senancole. Dál jsme si z autobusu prohlédli městečko na skále jménem Gordes, které je úchvatné. O několik kilometrů později jsme se vysoukali z autobusu a šli se trochu projít do okrového dolu v městě Roussillion. Když si (skoro) všichni vyměnili báječně špinavé boty, zamířili jsme směrem do města Arles, po stopách slavného malíře Vincenta van Gogha. Navštívili jsme místa, která jsou vyobrazena i na jeho obrazech (slavnou kavárnu - Café Terrace à la Place du Forum Arles), zahrady nebo sklápěcí most - Le pont de Langlois à Arles.1)

Dalšího dne jsme si zabalili věci a opět se vydali na cesty. Dopoledne jsme se rozdělili na dvě části. První část navštívila malířský ateliér malíře Paula Cézanna2) a druhá polovina si šla prohlédnout jeho rodné město Aixe en Provence. Tam jsme měli možnost navštívit typické provensálské trhy a užít si velmi milé a přátelské povahy prodávajících Provensálců. Při další cestě jsme z autobusu sledovali úžasné přírodní bohatství Provence – Canyon du Verdon. Po této cestě jsme se ubytovali v druhém hotelu a jeli se podívat do místa nejslavnějšího filmového festivalu - do Cannes.3)

Konečně jsme uviděli moře! A taky jsme se prošli podél filmového paláce (Palais des festivals), kolem kterého jsou na chodníku otištěny ruce slavných herců a režisérů.

Poslední den exkurze jsme se vydali do knížectví Monaco. Tam si naši řidiči (mimochodem velmi milí, vstřícní a ochotní) museli splnit povinnou 9hodinovou odpočinkovou přestávku. Takže jsme prošli skoro celé Monaco (celková plocha 202 ha… pro srovnání Praha 496 km2).

Byli jsme v Oceánografickém muzeu, v Japonské zahradě, i v nákupním centru, ale viděli jsme i proslulé hazardní Casino a známou zatáčku ze závodů Formule 1. A pak už… ano, pak už jsme jeli domů… (1219 km…)

Exkurzi jsme si všichni velice užili. Počasí nám přálo a všichni byli dobře naladění. Takže se určitě těšíme na další výlet do Francie!

----------------------------------------

1) Jedna z verzí obrazu byla například prodána v roce 2003 aukční síní Christies za 8.295.500 USD  

 

2) Další aukční zajímavost - Paul Cezanne’s Joueur de cartes sold for $19,122,500 at New York, Rockefeller Plaza on 1 May 2012

 

3) http://www.festival-cannes.fr/, letos v jedné ze soutěží byl i český zástupce Matúš Vizár se snímkem Pandy (více)

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Vojtěch Kerhart

Absolvoval v roce 1910.

Narodil se 4. 7. 1892 v Poděbradech. Architekt, přítel a spolupracovník Bedřicha Feuersteina.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Rusifikace Finska

17. prosince 1903

Bývalý ruský ministr financí Sergej J. Vitte uveřejnil v kodaňských novinách článek proti rusifikaci Finska.

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.